ISIL poručio Urbi et orbi: Papa nam je neprijatelj broj jedan

Papa ljubi dječaka na općoj audijenciji u Rimu / REUTERS

U velikoj konkurenciji za neprijatelja broj 1 glavni think tank ISIL-a, ili Daeša, izabrao je papu Franu – objavio je britanski “Daily Express”. U poruci upućenoj Svetom Ocu teroristi su naveli i glavni razlog zašto mrze Papu:
– Mrzimo te najviše zbog toga što ne vjeruješ u Alaha! Mrzimo te zato što tvoja sekularna i liberalna društva dopuštaju stvari koje je Alah zabranio.

Tenkovi u Rimu

Nije prvi put da teroristi prijete vatikanskom poglavaru. Nedavno su objavili video postapokaliptičnog Rima kojim napreduju njihovi tenkovi dok glas u pozadini najavljuje osvajanje grada, uzimanje nevjernica za robinje i uništenje svih raspela kojih je u Rimu zasigurno velik broj. Prije svega toga, dakako, planiraju ubiti Svetog Oca.

Na listi brojnih zamjerki osim zauzimanja za prava homoseksualaca, isilovci Papi jako zamjeraju što održava kontakte s predstavnicima umjerenog islama. Papini predstavnici za tisak tvrde da je on upoznat sa svim prijetnjama, ali ne boji se i ne želi žrtvovati svoj izravni kontakt s vjernicima zbog ičije prijetnje.

Tako je u vrijeme Božića, unatoč preporuci talijanske policije, izbjegao navući zaštitni ogrtač dok se obraćao vjernicima.

Tijekom ratova na Bliskom istoku papa Frane je nebrojeno puta apelirao za mir, ponovnu uspostavu tolerancije i zaštitu manjinskih kršćanskih skupina. Sirijski biskupi od početka rata upozoravaju na teroristički genocid nad kršćanskim stanovništvom ističući kako je u ratnom košmaru vlada Bashara al-Asada jedina garancija da će manjinske vjerske skupine preživjeti i ostati živjeti na sirijskom tlu.
Na teritoriju koji kontroliraju sirijske vlasti pokušava se održati vjerska tolerancija i miran suživot muslimana i kršćana.

Sirija i kršćani

Podržavaju to i svjetovne i vjerske vlasti jasnim porukama, poput obilaska svih hramova u raznim vjerskim prigodama. Bashar al-Asad i njegova supruga Esma o kršćanskim blagdanima dolaze na svečane mise, jednako kao i islamski velikodostojnici. Tako je božićnu misu u katedrali u Damasku vodio veliki muftija sirijski Ahmad Hasun, što je poruka jasna da ne može biti jasnija.

Treba reći da takve vijesti mediji u Europi i Americi redovito ne prenose. Papa Frane, govoreći o košmaru na Bliskom istoku, više puta je oštro kritizirao poziciju sila umiješanih u sukob, pa je početkom prošlog mjeseca ponovno apelirao za mir, jer vojnog rješenja ne može biti. Kritizirao je dvostruku ulogu vanjskih sila u sukobu koje javno sudjeluju u mirovnim pregovorima, a tajno zarađuju milijarde prodajući oružje zaraćenim stranama. Dok milijuni pate, nevjerojatna količina novca troši se na naoružavanje svih strana u sukobu:

– Neprihvatljivo je da toliko puno bespomoćnih ljudi i bezbroj djece plaća visoku cijenu konflikta koji se vodi zbog hladnoće u srcima svjetskih lidera – rekao je.

Medijski filtar

Poruke mira i tolerancije proteklih krvavih godina na Bliskom istoku nisu popularna medijska roba, makar Papa izravno optuživao elitu razvijenih zemalja za beskrupulozno ratno profiterstvo.

Neusporedivo više prostora najjači svjetskih mediji posvetili su zločinima terorističkih skupina. Tek su posljednjih godinu dana medijski divovi, nakon što su suočeni s tužbama obitelji stradalih od strane globalno populariziranih terorista, počeli filtrirati vijesti o zlodjelima terorista. Promatrači (ne)prilika na Bliskom istoku primijetit će da u posljednje vrijeme nema svakodnevnih vijesti o pothvatima isilovskih i ostalih glavosječa. Malen je to ali ipak vidljiv napredak.

PIŠE ANTUN MASLE/MISIJA

Odgovori

Skip to content