JE LI HRVATSKA VLAST NAJPAMETNIJA?

Čitam u tisku nevjerojatnu vijest koja se Hrvatskoj ne doživljava tako nego kao nešto najnormalnije. Naime, piše da se prema Europi valja novi val migranata i da im je jedina nada Hrvatska budući da se jedino Hrvatska nije ogradila bodljikavom žicom.

U Jutarnjem listu doslovce piše: ”Stižu kroz kukuruz, sve ih je više, Hrvatska im je jedina nada jer granicu ne štiti bodljikavom žicom”. Zašto je ova vijest nevjerojatna? Zato što se u njoj priznaje da se Hrvatska ponaša neeuropski, to jest ne zatvara granicu bodljikavom žicom kao ostale europske zemlje, npr. Slovenija, Madžarska, Bugarska itd., a onda se to nezatvaranje granica pozdravlja kao europsko, humano ponašanje.

Ne znam, ja bih nekako volio da se ne ističemo toliko. Postoji mogućnost da i nismo baš najpametniji u Europi, a možda nismo ni najhumaniji. Možda jednostavno ne znamo kako treba voditi državu. Možda bi baš u ovom slučaju bilo dobro da se ponašamo europski i štitimo državne granice od nelegalnih prelazaka. Europsko blebetanje je jedna stvar, a europsko ponašanje sasvim druga stvar. Svima su usta puna ljudskih prava, humanosti i tako dalje, ali u praksi svi grčevito brane svoje interese. Dotle naš vrli ministar Orepić smiruje javnost: “Kalkulacije u smjeru nekakve katastrofe nisu primjerene pa čak bih se usudio reći i neodgovorne”. Orepić, naravno, zaobilazi istinu. Svi mi znamo da je priča s modernom ”velikom seobom naroda” nije završila nego je tek uistinu počela. Kada priča završi, oni narodi koji nisu našli načina da se obrane, prestat će postojati.

Uostalom, i ohola se Vesna Pusić svojedobno s visoka sprdala sa svima onima koji su se pribojavali da s valom izbjeglica stižu i infiltrirani teroristi tvrdeći da teroristi putuje business klasom, a ne pješice s izbjeglicama. Nakon niza terorističkih napada u Europi, u kojima su u manjoj ili većoj mjeri sudjelovali i teroristi pristigli u Europu migrantskom rutom, postola je bjelodano da je to notorna glupost ili svjesno obmanjivanje javnosti, no gospođa Pusić, naravno, nije našla za shodno ispričati se za obmanjivanje javnosti. Isto se tako espedeovci i danas hvale kako je njihov Ranko Ostojić maestralno hendlao imigrantsku krizu, štoviše drže da mu je taj uspjeh najveća preporuka u utrci za mjesto novog šefa SPD-a. Uistinu, međutim, jedini uspjeh Ranka Ostojića je to da je cjelokupni izbjeglički val skrenuo prema hrvatskoj granici jer se pročulo da je ta granica najmekša. Lijeva vlast je očito više škodila nego koristila zemlji kojom je upravljala.

S druge strane Most, iz čije je kvote i ministar Orepić, sada ultimativno zahtijeva proglašenje gospodarskog pojasa i prije no što se ustroji nova vlada, a o imigrantima ni slova. Međutim, dok su bili dio koalicije na vlasti mostovci ništa nisu poduzeli po pitanju proglašenja gospodarskog pojasa, što samo govori u prilog tezi da je potezanje tog pitanja sada samo trik kojim se žele steći što bolje pozicije kod naroda i u budućoj vlasti. Kad na vlast dođu, tada će ionako prihvatiti što im se iz Bruxellesa naloži. Inače, trebali bi već sada izići s jasnim suverenističkim stavom prema EU, tada bi im se moglo vjerovati da misle ozbiljno i oko gospodarskog pojasa. Naime, proglašenje gospodarskog pojasa u pravom smislu riječi nužno znači sukob s EU. Uostalom, gospodarski pojas, kada je već čekao tolike godine, može pričekati još malo. Suverenizam se u suvremenoj Europi dokazuje kroz odbijanja diktata iz Bruxellesa o izbjegličkim kvotama i sličnim pitanjima.

Dok najuspješnija država u novovjekoj europskoj povijesti, Velika Britanija, izlazi iz EU i europski birokrati zbunjeno blebeću o tzv. europskim vrijednostima, koje se navodno brane tako da se Europa naseli neeuropljanima, dotle hrvatske ovčice ne samo da složno blebeću o tim istim vrijednostima, za koje nitko živ više ne zna što su i koje su, nego se i usrdno trude te nebuloze provoditi u djelo. Migrantsko pitanje jedno je od onih pitanja koja pokazuju vitalnost i održivost europskih društava. Ona društva koja taj test uspješno ne polože, bit će zbrisana s lica zemlje. Benevolentnost i ležernost s kojom tom pitanju prilaze bivša, aktualna, a vjerojatno i buduća vlast – pokazuje da hrvatske vlasti uglavnom neodgovorne. Druga je mogućnost da su pametnije od svih drugih europskih vlasti. Moram priznati da ja u to ne uspijevam vjerovati.

Damir Pešorda/HRsvijet

Odgovori

Skip to content