Objavljeno apostolsko pismo “Concordia Codici”

Jučer je objavljeno apostolsko pismo “Concordia Codici”, Motu Proprio Pape Franje, kojim se mijenjaju pojedine norme Kodeksa Kanonskog Prava. Preciznije, u pitanjima odnosa Latinske Crkve i Istočnih Crkava u zajedništvu s Katoličkom Crkvom, uvode se novosti oko sakramenta krštenja i ženidbe. Istovremeno je objavljen i tzv. “autentični odgovor” o zaprekama za ređenje.

S povećanjem mobilnosti, na teritoriju latinske crkve povećava se i broj istočnih vjernika, pripadnika Istočnih crkava sui iuris, vlastitog prava. Stoga je potrebno uskladiti norme Zakonika Kanonskog prava s Zakonikom Kanona Istočnih Crkava, piše Papa Franjo. Na pretežno Latinskom zapadu, potrebno je pronaći, ističe Papa, “ispravnu ravnotežu između prava istočne manjine i poštivanja povijesne kanonske tradicije latinske većine” da se izbjegnu konflikti i neprilične interferencije”, a u svrhu promicanja plodne suradnje među svim katoličkim zajednicama.

Glede krštenja, potvrđuje se kriterij pripadanja djeteta Crkvi vlastitog prava (lat. sui iuris) katoličkog roditelja, te se uvodi obveza bilježenja Crkve pripadnosti u župni registar krštenja. Ukoliko dolazi do prelaska u drugu Crkvu sui iuris, osim u iznimnim slučajevima, potrebno je napraviti formalni čin prelaska pred odgovarajućim autoritetom, a konkretna promjena mora se zabilježiti i u knjigu krštenih.

Kod sakramenta ženidbe, pojašnjava se kako “samo svećenik” valjano vodi obred vjenčanja između pripadnika Istočne i Latinske Crkve, ili pak između istočnog katolika ili ne-katolika. Zakonik Kanonskog Prava Rimokatoličke Crkve dopušta sklapanje sakramenta ženidbe uz prisustvo đakona, no Zakonik Kanona Istočne Crkve traži svećenika.

Nadalje, u istom dokumentu donesen je i tzv. autentični odgovor oko pojašnjenja zapreka za ređenje. Točnije, i ne-katolici su podložni pravilniku o zaprekama đakonskog, svećeničkog ili biskupskog ređenje bez potrebnog dopuštenja. To se odnosi na osobe koje su počinile ubojstvo, pobačaj, teško ozlijedile sebe ili drugu osobu, ili pak pokušale suicid.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content