Orešković: Uhićeni u Beogradu nije hrvatski špijun

Premijer Tihomir Orešković u razgovoru s Damirom Smrtićem komentirao je za HRT informacije iz Srbije da je u Beogradu uhićen hrvatski agent.

Orešković je rekao kako je razgovarao s ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije Danielom Markićem koji mu je rekao kako uhićena osoba nije hrvatski špijun. Znamo da je bio major JNA i da se u vrijeme Domovinskog rata borio na srpskoj strani.

Više informacija očekujemo od Ministarstva vanjskih poslova, dodao je Orešković.

Izrazio je uvjerenje da je riječ o još jednoj srpskoj provokaciji.

Intervju s premijerom u cijelosti pogledajte u središnjem Dnevniku.

Situaciju u Beogradu komentirao je i Pavao Miljavac na predstavljanju Deklaracije Hrvatskoga generalskog zbora u povodu prijevremenih izbora.

On smatra da je ovo potez iskorišten, prije svega, za dnevnu politiku u Beogradu. Vjerojatno su procijenili da je u određenom političkom trenutku, kad stiže pismo iz Europske unije, povoljno poslati poruku kako ih Hrvatska špijunira, rekao je Miljavac. Dodao je kako to izgleda kao jedan poseban oblik rata.

Operativci srbijanskoga Višeg javnog tužiteljstva i BIA-e, Sigurnosno-obavještajne agencije, uhitili su osobu – koja ima hrvatsko i srbijansko državljanstvo, zbog sumnje na kazneno djelo špijunaže.

Srbijanski mediji tvrde da je riječ o 57-godišnjem umirovljenom oficiru bivše JNA, jednome od nekadašnjih zapovjednika vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine. Uhićen je nakon što se, navodno, spremao pobjeći u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven, javlja HRT.

 

Odgovori

Skip to content