Papa zatražio na međureligijskom susretu zaštitu nerođenih

Foto: fah

Prvi susret “Amerika u dijalogu – naš zajednički dom”, završio je u Rimu s riječima pape Franje kojima je zamolio sudionike međunarodnog međureligijskog kongresa za izgradnju “humanijeg svijeta”, koji “je potreban svima”. On je istaknuo da je “Svako ljudsko biće najveći dar koji nam Bog može dati”, pozivajući sve sudionike “u borbu za naš zajednički dom”.

Kongres je organizirao Institut za međureligijski dijalog Buenos Airesa, u suradnji s Organizacijom američkih država (OAS) u suradnji s Papinskim vijećem za međureligijski dijalog.

U raspravi, Franjo je istaknuo svetost ljudskog života od samog početka do prirodne smrti i pozvao na obranu temeljnih sloboda rekavši: “… svjedoci smo dobrote Boga koji nam je dao život, a to je svetinja i mora se poštovati, a ne omalovažavati. Vjernik je zagovornik stvaranja i života, ne može šutjeti ili biti pasivan susrećući se s toliko prava uništenih nekažnjeno … muškarci i žene vjere pozvani su da brane život u svim njegovim etapama, fizički integritet i temeljne slobode, kao što su sloboda savjesti, mišljenja, izražavanja i religije. ”

Franjo je istaknuo kako “boli” da ponekad se iskorištava “ime religije za zločine, kao što su terorizam, i time se sije strah i nasilje, a religije su označene kao odgovorne za zlo oko nas”. Papa je pozivao na zajedničku osudu takvih optužbi.

U svrhu međuvjerskog dijaloga, govorio je o “potrebi dijeljenja boli, kao i nadi, da hodaju zajedno, brinemo jedni za druge i o stvorenom, braneći i promičući opće dobro”, dok u traženju odgovora “na mnoge pošasti našeg svijeta, uključujući i pošasti rata i gladi, bijede, ekoloških kriza, nasilja, korupcije i moralne degradacije, kriza obitelji, gospodarstva, i iznad svega, nedostatak nade. ”

Kako prenosi Vatikanski radio, Franjo je skrenuo pozornost na potrebu da se osigura da je svako ljudsko biće dio Božjeg stvaranja i ne treba ga “isključiti ili izbrisati” ili tretiraju kao “višak”.

Papa je zaključio svoje primjedbe na sljedeći način:

“Osim toga, Božja ljubav obavija sve stvoreno i mi kao vjernici imaju odgovornost za zaštitu i liječenje osoba u potrebi. Ta okolnost Jubilarne godine je prilika za otvaranje daljnjih mogućnosti za dijalog, doprijeti do brata patnje, kao i boriti se za našu zajedničku kuću, gdje svatko ima svoje mjesto i nitko nije isključen ili izbrisan. Svako ljudsko biće je najveći dar koji nam Bog može dati”, rekao je papa.

“Pozivam vas na rad i promicanje inicijative zajedno, svjesni važnosti zaštite zajedničke kuće, gradeći humaniji svijet, gdje smo svi potrebni. Molim Boga da nas sve blagoslovi.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content