Pouzdane naznake HDZ-ovog novog političkog “ruha” (Video)

HDZ-u se posljednjih nekoliko godinama, unatoč više nego solidnim izbornim rezultatima, javno prigovaralo na ogromnom nesrazmjeru između političkih poruka koje su odreda govorile o odmaku od ranije politike Ive Sanadera i Jadranke Kosor i upornom forsiranju kadrova koji su svoju političku promociju doživjeli u razdoblju provođenja najčvršćeg procesa detuđmanizacije koji je, dobrim djelom, bio zahvatio i tu stranku.

Pored rečenog, mogle su se čuti i kritike na račun zastupljenosti žena na listama ove stranke, što su mnogi, poglavito dio medija, zlurado tumačili kao posljedicu činjenice kako je riječ o izrazito konzervativnoj stranci koja navodno potporu ima isključivo u ruralnim područjima. Bilo je i niz vrlo ozbiljnih primjedbi na račun intelektualne inferiornosti HDZ-ovih saborskih zastupnika, što su SDP-ovi iskusni vukovi poput Nenada Stazića, uz obilatu dozu bezobrazluka, ponekad znali obilato koristiti.

Dolazak Andreja Plenkovića, a pogotovo odstupanje Tomislava Čuljka i Božidara Kalmete iz utrke za Sabor, mnogi su gledali kao nagovještaj nekih novih vjetrova. Međutim, nisu bili rijetki niti oni koji su, poučeni nekim ranijim iskustvima, upozoravali da za donošenje konačnog suda treba sačekati usuglašavanje izbornih lista.

Okretanje nove stranice

Kao što je poznato, liste su davno usuglašene i do izbora je ostalo svega nekoliko dana. Sagledavajući viđeno s potpunim pravom se može kazati da je HDZ konačno, bez obzira na tvrdnje djela medija i političkih oponenata, okrenuo jednu novu stranicu u svojoj povijesti.

Čelne pozicije na listama, uz časne iznimke poput Miroslava Tuđmana i Damira Krstičevića, drže uglavnom nova lica koja su se u političkoj areni pojavila posljednjih nekoliko godina, među kojima su osobito prepoznatljive dvije žene – europarlamentarka Ivana Maletić i Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Vodica.

Promatrajući prezentiranje HDZ-ovog stranačkog programa, kako političkog – tako i gospodarskog, opći je dojam da po tom pitanju stranka znatno bolje stoji nego ranije. Uz Andreja Plenkovića, pozitivnom ehu u javnosti zasigurno pridonosi troje mladih ekonomskih stručnjaka – Ivana Maletić, Tomislav Ćorić i aktualni ministar Zdravko Marić, koji su ujedno i kreatori gospodarskog programa stranke.

Zamjetno je kako sve očitije završava i jedna iskonska faza političke promidžbe u kojoj su plakati, različitih vrsta i oblika, igrali ključnu promotivnu ulogu. Sve se više za promidžbu, kako stranačku – tako i osobnu, koriste društvene mreže i elektronički mediji općenito. Manje više, gotovo svi kandidati,na društvenim mrežama imaju svoje osobne stranice putem kojih pokušavaju doći do svojih birača. Općenito gledajući “digitalna potraga za biračima” postala je hit kome teže svi političari bez obzira na svjetonazor.

Bez obzira što „main stream“ mediji, ciljano kreirajući političku nestabilnost, favoriziraju neke opcije poput Živog zida, Mosta ili Oraha, ovisno o nalozima njihovih vlasnika i oglašivača, opći je dojam da je HDZ kao stranka najaktivniji upravo na Facebooku.

Tri primjera

U potrazi za aktivnostima HDZ-ovih kandidata na društvenim mrežama, za koje „main stream“ mediji i samozvani politički analitičari inače vole kazati da su konzervativci koji potporu imaju isključivo u ruralnim sredinama, odlučili smo se predstaviti tri takve stranice – Ivane Maletić, Brune Esih i Marije Vučković.

Sve tri su rođene Dalmatinke i prepoznatljive osobe u svojoj struci. Dvije od njih (Maletić i Vučković) su stručnjaci za pitanja financija, Maletić s višegodišnjim iskustvom u području javnih financija, proračuna i europskih fondova a Vučković u domeni međunarodnih i korporativnih financija zahvaljujući čemu je postala i pomoćnica ministra i voditeljica uprave za regionalni razvoj. Nije potrebno osobito isticati da se uz ime Ivane Maletić, inače dugogodišnje europarlamentarke, veže i izrada izbornog i gospodarskog programa HDZ-a koji međutim zbog očitih destrukcija „main stream“ medija i dalje biva zapostavljen u odnosu na nebitne senzacionalističke trikove.

Analizirajući političke prioritete Marije Vučković, inače osobe uz čije se ime, zajedno s imenom ministra Tomislava Tolušića, vezuju uspješni iskoraci u sređivanju stanja i povećanom povlačenju sredstava iz EU fondova kao i izrada Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske do 2020 godine, stječe se dojam da su pitanja struke i u ovom slučaju dobila prioritet u odnosu na općepolitička pitanja.

Brunu Esih, profesoricu filozofije i kroatologije, asistenticu na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar” i predsjednicu udruge Hrvatski križni put ne treba osobito predstavljati. Riječ je o osobi jasno definiranih stavova i stručnog pristupa s izrazito naglašenim analitičkim sposobnostima, što je u više navrata prezentirala javnosti.

Svi oni koji su slušali njezine govore, ili čitali njezine radove, slagali se s rečenim ili ne, svakako će pripaziti s kakvom količinom činjenica ulaze u polemiku. Potpisnika ovih redaka, gospođa Esih je osobito fascinirala upozorbom izrečenom političarima opće prakse da prekinu s općenitim raspravama o lustraciji do trenutka donošenja prijedloga Zakona o lustraciji, što bi trebala biti referentna točka točka za raspravu. Sličan istup Brune Esih dogodio se i ovih dana, kada je analitički precizno rastumačila laži i nebuloze Zorana Milanovića vezane za tzv. Lex Perković, što je nesumnjivo pomoglo Andreju Plenkoviću da ovih dana javno poentira u odnosu na svog izravnog političkog rivala.

Iako Dalmatinke po rođenju život ih je očito odveo na različite strane. Tako je Ivana Maletić nositeljica HDZ-ove liste u II. izbornoj jedinici, Bruna Esih se nalazi na 11. mjestu u I. izbornoj jedinici a Marija Vučković je u izborni proces krenula s 9-e pozicije u X. izbornoj jedinici.

Startne pozicije na listama odredile su i pristup izbornom procesu. Kao najiskusnija i nesumnjivo s najjačim političkim autoritetom, Ivana Maletić delegirana je na poziciju nositeljice liste s koje ima siguran prolaz u Hrvatski sabor. Za razliku od nje, nestranačka Bruna Esih i bivša dubrovačko-neretvanska dožupanica Marija Vučković, bore se za preferencijalne glasove i njihov ulazak u Sabor ovisi isključivo o biračima.

Mnogi će se, možda, upitati o stvarnoj potrebi jednog ovakvog članka, koji se može protumačiti i kao otvoreno promoviranje tri osobe nekoliko dana prije izbora. Međutim, to nije ključni cilj.

Ovo je samo potvrda kako dolazi razdoblje drugačijeg političkog pristupa, čije čvrste naznake već sad vidimo. Dosadašnje političare opće prakse i profesionalne “dizače ruku” vrlo skoro će zamjeniti eksperti za određena područja. Primjeri Ivane Maletić, Brune Esih i Marije Vučković su samo potvrda toj tezi i pokazatelj da je HDZ, napokon, krenuo tim smjerom.

Međutim, nešto tu ipak baca sjenu. Teško mi je naime razumjeti razloge zbog kojih HDZ kao stranka nije ustrajnije stao u poštivanju tzv. ženske kvote na izborima i tako se odlučnije zaodjene u novo političko “ruho”?

Tri primjera spomenuta ovom prigodom pokazuju da stručnih i iznimno kvalitetnih žena u HDZ-u svakako ima. Stoga je zanimljivo zapitati se zbog čega vodstvo najjače hrvatske stranke za ove izbore, kao i za prethodne, sama sebi radi (ne)kontroliranu političku štetu i izlaže se riziku plaćanja kazne za koju i nije tako jednostavno pronaći novčana sredstva?

Josip Zdunić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content