‘PUTIN SADA ODLUČUJE O MIRU NA BALKANU’: Dodik otputovao u Moskvu; u srbijanskim medijima dominiraju termini ‘rat’ i ‘klanje’!

FOTO: HANZA MEDIA, REUTERS

Tri dana prije spornog referenduma Milorad Dodik otputovao je na sastanak s ruskim predsjednikom

Još su tri dana do referenduma u Republici Srpskoj, situacija je napeta i prijeti novom destabilizacijom Balkana. Milorad Dodik referendumom otvara Pandorinu kutiju.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručuje da je zabrinut za sigurnost Balkana i Srbiju stalno želi predstaviti kao “garanta sigurnosti”, ali igra upravo suprotno. Naime, Vučić, stisnut odlučnim stavom Bruxellesa i Washingtona protiv referenduma, nije dao podršku Dodiku, ali mu nije ni “zabranio” održavanje referenduma izvukavši se porukom da vlasti u RS-u moraju odlučiti same. Ponovno je pušten ratni zov iz boce, a srbijanski politički vrh napuhao je do gotovo ratnih prijetnji izjavu o referendumu političkog marginalca u BiH Sefera Halilovića. Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić vratio se rječniku iz 90-ih, a u naslovima srbijanskih novina dominiraju tremini “rat” i “klanje”.

U tako napetoj situaciji u četvrtak su se trebali susresti ruski predsjednik Vladimir Putin i vođa bosanskih Srba Milorad Dodik. Kako pišu ruski mediji, Dodik je uvukao Rusiju u referendumsku igru i prebacio lopticu na stranu Kremlja. Ruski predsjednik se doveo u poziciju da sada on mora presjeći i odlučiti što će biti s refrendumom o Danu Republike Srpske, koji je zapravo, pišu to i moskovske novine, tek probni balon za puno dramatičniji referendum – onaj o izdvajanju RS-a iz BiH. No, kako piše moskovski Komersant, nakon Vučićeve odluke da ne podrži Dodika, Putin je doveden u situaciju da potporom referenduma zauzme više prosrpsku poziciju od samog Beograda. Zato je i pitanje na koji će način Putin dati podržati Dodika jer otvorenom potporom Moskva podržava neuvažavanje pravnog sustava BiH s obzirom na to da je Ustavni sud tražio odgodu referenduma.

S jedne strane, ruski predsjednik našao se u nezavidnoj situaciji jer on odlučuje o “miru na Balkanu”, ali s druge strane, Putin koristi svaku priliku da pokaže kako se problemi na trusnom području bivše Jugoslavije ne mogu rješavati bez Moskve.

Moskva sve više stišće Vučića da se opredijeli i prestane sjediti na dvije stolice između Kremlja i Bruxellesa, ali sada mu se Dodik ponudio sam kao političar koji nema nikakvih skrupula i opterećenja, želi ostaviti dojam čovjeka iza kojeg stoji Moskva ili makar da može u kritičnim trenucima zaplašiti Rusijom. Naime, stalnim prijetnjama raspadom BiH Dodik održava stanje kakvo mu odgovara, a i Moskvi u ovom trenutku BiH, odnosno RS dobro dođe kao solidna karta u pregovorima sa Zapadom oko sankcija, Krima i Ukrajine.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content