ŠOLA: Milanović dijagnosticira liječnike, kad će obrnuto?

Umro otac domovine Ante Starčević. Došavši pred vrata raja sveti Petar mu zapriječi ulaz pa ga upita: “Dušo draga, prije no što uđeš unutra, reci mi tko si ti?” “Ja sam Ante Starčević, Hrvati me zbog mojih zasluga i vrlina nazvali otac domovine.” Sveti Petar ga ipak zamoli da mu dokaže da je to on. Ovaj napiše briljantan politički esej, a sveti Petar reče: “Sada vidim da si ti doista Starčević, uđi u raj.”

Potom umre Nikola Tesla i dođe pred vrata raja. Sveti Petar mu zapriječi prolaz i upita kako se zove. Ovaj odgovori. Na to sveti Petar zamoli da mu dokaže da je on doista Nikola Tesla. Tesla uzme kredu i na obližnjoj ploči ispiše genijalnu matematičku jednadžbu, a Petar reče: “Dokazao si da si doista Nikola Tesla, uđi u raj.”

Potom umre i Franjo Tuđman, a sveti Petar mu zapriječi put i opet zamoli da kaže ime: “Ja sam Franjo Tuđman, političar i povjesničar, pod mojim vodstvom stvorena je moderna hrvatska država.” Na to Petar zatraži da mu dokaže da je on doista Franjo Tuđman. Ovaj umah ispriča cijelu povijest odnosa Hrvata i Petrove stolice te opiše do detalja presudnu ulogu Vatikana u priznanju Republike Hrvatske. Na to će Petar: “Dokazao si da si doista Franjo Tuđman, uđi u raj.”

Politikom caruju klauni

Jednoga dana umre i Zoran Milanović. Došavši pred vrata raja, Petar mu zapriječi put i upita kako se zove. “Ja sam Zoran Milanović, hrvatski političar i diplomat.” Petar i od Milanovića zatraži dokaz da se radi o njemu. Na to Milanović krene inzistirati da ga ne gnjavi i da ga pusti unutra. Kako bi ga urazumio, sveti Petar reče Milanoviću: “Ako su Ante Starčević, Nikola Tesla i Franjo Tuđman mogli dokazati tko su, zašto ne bi i ti, Zorane?” Zoki odgovori: “Fućka mi se i za Starčevića i Teslu i Tuđmana, nemam se ja što bilo kome dokazivati, ja sam Milanović i točka!” Sveti Petar na to kaže: “U redu je, dokazao si, ti si zaista Zoran Milanović, uđi u raj.”

Kada me neki dan jedan poznati voditelj upitao što mislim o retorici i ponašanju Zorana Milanovića tijekom kampanje, rekoh da me čudi sve to čuđenje nad “pomahnitalim Zokijem”, da je on takav stalno, da je ovo tek malena eskalacija u odnosu na njegovu konstantu koju je pokazao još kada je stupio na veliku scenu preuzevši SDP i pred pokojnim Pukanićem Sanadera nazvao “debelim šupkom”. Poslije se samo redalo od “elementarne nepogode” Ruže Tomašić pa sve do aktualnih “eskapada” gdje je stradala, ni kriva ni dužna, i Plenkovićeva majka.

Fenomen Milanović moguće je u ovom kontekstu analizirati ozbiljno, no to bi bilo neozbiljno. Na primjer, ako ćemo Milanovića ozbiljno analizirati, možemo se pozvati na pamflet velikog nizozemskog povjesničara Huizinge pod naslovom “Kriza civilizacije” u kojem analizira proces medijalizacije politike u kojem će sve više nestajati racionalnost, pri čemu će se politička argumentacija svesti na dosjetke, aforizme, uvrede i populistička dodvoravanja, a politikom zacarevati klauni raznih vrsta. To se ne događa samo u Hrvatskoj. Budući da se Milanović ponaša iracionalno, i fenomen njegove retorike i vođenja politike teško je racionalno, “ozbiljno” analizirati. Njegovi su posljednji istupi smjesa destrukcije i autodestrukcije, nastupi u kojima se događa nešto što ni znanost ne poznaje, a to je istovremenost eksplozije i implozije. Milanovićevi nastupi mogu se opisati slikom kokica u mikrovalnoj: koju kokicu prije zagrije “val”, ona puca, kokice potom kao Milanovićeve riječi kaotično lete na sve strane uz bučne praskove.

“Pukla si k’o Milanović”

Zato Milanovića najbolje tumačiti njegovim “metodama”, dosjetkama, vicem. Tako kruži dosjetka da kokice u trenutcima kada neka od njih zastrani u ponašanju kažu: “Pukla si k’o Milanović.”

Do jedne granice Milanovićev retorički šou može biti zanimljiv, duhovit i prihvatljiv. Kampanja je kampanja i tu prag tolerancije treba biti viši, ne treba moralizirati. No kada, kao u slučaju Plenkovićeve majke, krenete vrijeđati i uvlačiti osobe koje ni s kampanjom ni s bilo čim nemaju veze, onda javnost mora reagirati, pogotovo što mu Plenković ničim nije dao povoda za takav primitivan ispad. Na to čovjek ne zna što bi rekao osim: Ako je Milanović počeo liječnicima davati političke dijagnoze, red je da i liječnici Milanoviću uzvrate medicinskim dijagnozama.

Time bi još za Milanovićeva zemaljskog života svetog Petra lišili neugodnosti, a raj nebeski i njegove stanare lišili opasne mogućnosti destabilizacije trajnog mira koji ondje vlada.

Autor: Ivica Šola/Glas Slavonije

Odgovori

Skip to content