Svjetska premijera Verbumove knjige ‘Posljednji razgovori’ u Splitu

Petar Balta, don Mladen Parlov i Miro Radalj na predstavljanju u Splitu / CROPIX

“Posljednji razgovori” Benedikta XVI. s Peterom Seewaldom, knjiga koja je postala senzacija i prije objave, predstavljena je premijerno u petak u Splitu, dok će predstavljanje u Vatikanu biti u studenom. Istodobno sa svjetskom premijerom, hrvatski prijevod objavila je nakladnička kuća Verbum iz Splita, a javnosti su je predstavili profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu dr. sc. Mladen Parlov, te direktor i glavni urednik Verbuma dr. sc. Miro Radalj i mr.sc. Petar Balta.

– Iako su mnoge papine knjige odavno već postali klasici, na njemačkom Amazonu “Posljednji razgovori” su najprodavanija knjiga, a na američkom jedna od najtraženijih – kazao je Balta. On je rekao kako je riječ o intrigantnoj knjizi koja govori o kontroverzama u Crkvi, skandalima pedofilije među svećenicima, gej lobiju u Vatikanu, aferi Vatileaks, ali nam nudi i mudrost starca koji s novinarom koji ga dobro poznaje progovara o Bogu, vjeri i smislu života.

Zbog duboke promišljenosti pitanja i izvrsne pripremljenosti, pohvale njemačkom novinaru Seewaldu stižu i od profesora Parlova, kojeg oduševljava što papina teologija nije teoretska već je okrenuta životu. Utoliko ga raduje što nam knjiga daje uvid u dušu teologa ukorjenjenog u vjeri svojih roditelja kojoj je posvetio život i nastojao je približiti ljudima. Koliko se dobro sugovornici poznaju pokazuje podatak da su “Posljednji razgovori” četvrta Seewaldova knjiga s papom, od kojih su dvije objavljene dok je bio kardinal, a dvije kad je postao papa.

– Papa Benedikt ostat će zapamćen kao prvi papa našega doba koji se odrekao svoje službe, posvetivši se životu molitve i razmišljanja, “skriven od svijeta” u nekadašnjemu samostanu u vatikanskim vrtovima. Prvi put u povijesti jedan papa pravi bilancu svojega pontifikata i svojega života, pa i ne čudi da su “Posljednji razgovori” već proglašeni duhovnom oporukom Benedikta XVI., kao dragocjena i intimna ostavština pape koji je svojom mudrošću i jednostavnošću privukao pozornost kako vjernika, tako i nevjernika, ustvrdio je Radalj.

SNJEŽANA ŠETKA/MISIJA

Odgovori

Skip to content