TKO JE ORSAT MILJENIĆ? Može li biti predsjednik SDP-a nakon kreacije ‘Lex Perkovića’?!

Foto: Fah

U izjavi za novinare Orsat Miljenić najavio je jučer svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a. Uz njega su svoju kandidaturu najavili potpredsjednik SDP-a i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, potpredsjednik stranke i europarlamentarac Tonino Picula, mladi šef osječko-baranjskog SDP-a i potpredsjednik Glavnog odbora stranke Domagoj Hajduković i Vesna Škulić koja je bila prva hrvatska saborska zastupnica s invaliditetom.

“Razgovarao sam s mnogim članovima stranke i sa svim onima koji su najavili da će se kanidirati za istu tu poziciju. Bitno je da svi moramo imati priliku izraziti stav i demokratski se izboriti za njega. Na dijalogu, razmjeni mišljenja kao i sukobu interesa se mora temeljiti vodstvo SDP-a. No, iza stvari oko kojih se dogovorimo, svi moramo stajati”, rekao je Miljenić.

Važno je napomenuti kako 2011. Miljenić postaje ministar pravosuđa. U ministarskoj karijeri ostao je zapamćen po sukobu s javnim ovršiteljima. Nakon što je ukinuo institut javnih ovršitelja, stigle su optužbe za sukob interesa i pogodovanje odvjetničkom lobiju.

Bio je aktivno involviran i u tzv. lex Perković, kojim se pokušalo zaštiti Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Poznato je da su SDP i HNS 2013. izglasali poseban zakon, “Lex Perković” kojim su spriječili izručenje Perkovića i Mustača Njemačkoj nakon ulaska Hrvatske u EU.

No svakako još jedan skandal bila je snimka koja je izazvala sumnju u pogodovanje pri zapošljavanju. Naime, na snimci trener jednog džudo kluba od Miljenića traži pomoć pri zapošljavanju svoje kćerke SDP-ovke.

“Točno je da me čovjek pitao za zapošljavanje svoje kćeri. Ali to je pitanje koje mi u takvim i sličnim prilikama postavi barem desetak ljudi. Svima odgovaram isto: vidjet ćemo, javite se ako bude natječaj”, objašnjavao je tada Miljenić, koji zbog incidenta nije snosio posljedice.

Miljenić je rođen u Dubrovniku 1968., a diplomirao 1993. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje su mu predavači bili, među ostalima, bivši predsjednik Ivo Josipović i bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Na tom je fakultetu nakon što je diplomirao neko vrijeme bio asistent na Katedri za radno i socijalno pravo, nakon čega je prešao u MVP, gdje je bio savjetnik.

Bio je i u službi u hrvatskom veleposlanstvu u Nizozemskoj da bi 2000. preuzeo dužnost predstojnika Vladina ureda za suradnju s haaškim sudovima do kraja 2002. te je sudjelovao i u radu na tužbi protiv Srbije za povredu Konvencije o genocidu. Zatim je bio pomoćnik pa zamjenik ministra europskih integracija, do 2004. godine kad ga je HDZ-ova vlast razriješila dužnosti. Tada je otvorio odvjetnički ured baveći se trgovačkim i kaznenim predmetima, te je zastupao medije u sporovima. Milanović ga je 2011. pozvao da u njegovoj Vladi kao nestranački ministar preuzme resor pravosuđa.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content