VELIKI PLAN MILANA BANDIĆA: Još se svašta može dogoditi na hrvatskoj političkoj sceni?!

Foto: Marko Todorov / HANZA MEDIA

OTKRIVAMO VELIKI PLAN MILANA BANDIĆA – piše Jutarnji list, navodeći da Bandić kontrolira pet zastupnika i strpljivo čeka kolaps pregovora Mosta i HDZ-a: ‘To je gotovo završena priča’

– Imam pet zastupnika u klubu. To znam ja, a na vrijeme će doznati drugi – poručio je još u srijedu zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke Rada i solidarnosti, Milan Bandić.

Iako je njegova Koalicija za premijera osvojila dva zastupnička mandata, u Saboru neće sjediti niti jedan član njegove stranke, no unatoč tome, Bandić se nada i uporno ponavlja da bi upravo on mogao imati bitnu ulogu prilikom sastavljanje nove Vlade.

U njegovu klubu tako će sigurno sjediti Željko Lacković, nestranački gradonačelnik Đurđevca, koji će u Sabor umjesto Bandića, te Darinko Dumbović, član Čačićevih Reformista i gradonačelnik Petrinje. Najvjerojatnije će im se pridružiti manjinci Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj, koji su i u prošlom sazivu Sabora bili u njegovu klubu, a vrlo je izgledno da peti član Kluba bude predstavnik mađarske manjine Robert Jankovics koji je u Sabor izabran umjesto Šandora Juhasa, donosi Jutarnji.

Izgledan scenarij

– Takav scenarij je vrlo izgledan, to je gotovo završena priča – tvrde Bandićevi suradnici.

No da bi Bandić uistinu postao bitan i da njegov naum ne bi bio veliki fijasko kao što je to bilo u lipnju kada je samouvjereno najavljivao da će imati najvažniju ulogu u preslagivanju u Saboru, objašnjavaju naši sugovornici, potrebno je da se ispuni nekoliko uvjeta.

Bandić trenutno nije u poziciji da ga HDZ treba, stoga će pustiti, dodaju, da vrijeme radi za njega.

– Tako je bilo i lani. Nitko mu nije davao šanse, a na kraju je svojim potpisom blagoslovio Vladu Karamarka i Petrova. Sada mu na ruku ide situacija u HSS-u, na čije se vodstvo vrši pritisak da se ide s HDZ-om. Bandiću to odgovara – kažu sugovornici Jutarnjeg.

Uvjereni su da će Bandić imati još više koristi kada HDZ i Most krenu razgovarati o foteljama.

– Most traži šest-sedam ministarstava. Uz to što ne žele Bandića, koliko čujemo ne žele ni Prgometa. Pitanje je do koje cijene Plenković može ići u tom licitiranju. Tako da se Plenković vrlo lako može okrenuti opcijama koje su mnogo jeftinije za HDZ, a na taj se način HDZ vrlo vješto može riješiti Mosta.

– Plenković im mora dati ponudu koju će Most odbiti. A mi ćemo tada biti spremni – vjeruju sugovornici Jutarnjeg.

Prema njihovoj računici, HDZ uz HSS i pet zastupnika Bandićeva kluba dolazi do 71 zastupnika, a ako se pridruži HDSSB i Glasnović, nedostaju im još tri zastupnika.

– A tu prazninu mogu popuniti i zastupnici srpske manjine, ali i neki zastupnici Živog zida. Koji? Polako…

Ultimatum

Na Mostov ultimatum HDZ-u da ne žele Bandića u koaliciji odgovorio je sam Bandić još ranije objašnjenjem da će, htjeli oni to ili ne, s Bandićem morati koalirati.

Bandić je tu mislio na svoje zastupnike manjina, od kojih Plenković, zbog svog europskog imidža, svakako želi dobiti potporu.

Bandićevci smatraju kako je Plenković u odličnoj poziciji te kako mu je jedini ozbiljni problem zasad stvorio Milorad Pupovac koji je javno rekao kako ne želi suradnju sa HDZ-om ukoliko minitar u toj Vladi bude i Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar kulture.

– Ako Plenković odustane od Hasanbegovića i minimizira ga, njegovo desno krilo kritizirat će ga da je popustio Pupovcu. Time se otvorio front na relaciji SDSS-a i HDZ-a, u kojem će najveći gubitnik biti Hasanbegović, a indirektno može profitirati Bandić sa svojim manjincima – iznosi Jutarnji list uvjerenje svojih sugovornika.

Odgovori

Skip to content