Znakovi dolaska Antikrista prema Svetome Bonaventuri

Sveti Bonaventura je franjevac, «serafski naučitelj», rođen 1221. u talijanskome mjestu Bagno-Reggio. Nakon čudesna ozdravljenja postignuta po zagovoru svetoga Franje Asiškoga, ovaj je, navodno, ugledavši dječaka, uzviknuo: «O buona ventura!» („O dobre li sreće“!). Učitelj mu je bio Aleksandar Haleški, koji je za toga svoga djevičanskoga učenika običavao govoriti kako bi čovjek, promatrajući ga, bio sklon pomisliti da je očuvan od istočnoga grijeha.

U franjevački je red ušao 1243., s 22 godine, uzevši ime Bonaventura te je 1257. godine izabran za ministra generala ovoga Reda. Znao je združiti čvrsto upravljanje s razumijevanjem prema svoj subraći, svejednako ostajući prema svima u ljubavlju obilježenoj poniznosti.

Predavao je teologiju na sveučilištu te doktorirao 1257., istovremeno sa svetim Tomom Akvinskim, s kojim je bio blisko povezan. Nakon što je 1273. /?/ proglašen za kardinala, papa Grgur X zadužio ga je pripraviti Drugi sabor u Lyonu, koji je započeo 7. svibnja 1274.

Preminuo je 15. srpnja, za vrijeme jedne od sjednica ovoga sabora. Njegov je tajnik tvrdio kako je otrovan. Svetoga je Bonaventuru franjevački papa Siksto Peti proglasio Crkvenim naučiteljem 14. svibnja 1557.

Evo nekih znakova koji će, prema Svetome Bonaventuri, najaviti dolazak Antikrista:

Kada starci izgube zdrav razum i mudrost;

Kada kršćani izgube vjeru
Kada puk više ne bude imao ljubavi
Kada bogataši izgube milosrđe
Kada mladež više nikoga ne bude poštovala
Kada siromasi izgube poniznost
Kada žene izgube čednost
Kada brak izgubi trajnost
Kada gospodari zemlje izgube pobožnost i velikodušnost.

Katolički magazin “Signs of Our Times”

rastimo-u-vjeri.com/glasbrotnja.net

Odgovori

Skip to content