Austrijski sud odbio dati “interseksualnoj osobi” pravo na “treći spol”

Sud u Austriji odbio je zahtjev 40-godišnje osobe koja se ne osjeća ni muškarcem ni ženom da mu se u osobni dokument navede pripadnost “trećem spolu” pa će se i dalje službeno morati identificirati ili kao muškarac ili kao žena.

Alex Jürgen (40) iz mjesta Steyr u Gornjoj Austriji ne želi se identificirati prema spolu ni kao muškarac ni kao žena, a liječnici kažu da je rođen(a) s karakteristikama oba spola. Prilikom rođenja upisan mu je muški spol, ali je u svim drugim dokumentima navedeno da je žena. Posljednjih deset godina Alex otvoreno živi i predstavlja se kao “interseksualna” osoba pa je htio da se to vidi i iz njegovih dokumenata, što mu je sud nakon duge pravne bitke odbio.

Alex je tražio(la) da u putovnici i drugim dokumentima u rubrici za spol bude navedeno kako se radi o “međuspolnoj”, “različitoj”, “nedefiniranoj” ili “x” osobi. No, austrijski zakon određuje da se svaka osoba službeno mora identificirati prema podjeli glede spola pa je zahtjev Alex(a) na sudu odbijen.

Inače, u rujnu je Visoki njemački sud odbio legalizirati treću rodnu kategoriju, kojoj bi pripadali ljudi koji se po svome spolu ili anatomiji ne uklapaju u tipične definicije muškarca ili žene.

U prigovoru na strogu dvojnu definiciju roda, na koju se pozivaju sudski slučajevi s obje strane Atlantika, porota Federalnog Suda odredila se protiv tužbe njemačkog državljanina koji se 1989. godine rodio kao žena.

Izvor: narod.hr/h

Odgovori

Skip to content