Biskup Uzinić: Gospa jest donijela Blanki medalju, ali…

FOTO: REUTERS

Mate Uzinić, dubrovački biskup, komentirao je u emisiji Točka na tjedan televizije N1 slučaj Blanke Vlašić koja je za svoje medalje zahvaljivala Gospi i javno izražavala svoje vjerovanje

“Mislim da je upravo to najočitiji znak toga da se ono što pripada sferi vjere smatra zaostalim i treba ga istisnuti iz društva i kad se pojedine osobe koje su značajne u društvu, poput jedne sportašice kao što je Blanka Vlašić s jednim drugačijim pogledom… Čini mi se da to više smeta nego da je to rekao netko drugi jer cijeli taj koncept koji se želi nametnuti i one koji su vjernici želi se marginalizirati. Ona nije te izjave davala u javnoj sferi, nego u crkvenom prostoru. Govorila je u kontekstu vjernice i nekome to smeta. Zašto? Jer je ona javna osoba, a želi se stvoriti dojam da nitko tko je malo napredan i progresivan ne može biti vjernik.”

Na pitanje je li riječ ipak o pretjerivanju Blanke Vlašić, odnosno je li primjereno moliti za sportski uspjeh, zlatnu medalju, osobni probitak, odgovara:

“Mislim da se, kad se napada Blanku i ono što je ona govorila ili bilo koga drugoga, zaboravlja da molitva nije magijski čin kojim mi od Boga tražimo nešto, nego je stavljanje sebe na raspolaganje njemu i molitva u tom kontekstu nama pomogne da se lakše suočimo sa svojim izazovima vjerujući u božju milost i pomoć, ali da svoj život i sebe uskladimo s božjom voljom i da se dogodi ono što Bog hoće.”

“Gospa njoj jest donijela medalju”, navodi biskup, “u smislu što je ona kroz molitvu Gospi uspjela, a stavljajući se u odnos s nadnaravnim, nadići neke svoje probleme i poteškoće i potpuno se staviti u službu onom cilju za koji je molila. Bez te pomoći, koju možemo tumačiti i na psihološkoj razini, ali vjerujem da ona ima i vjersku dimenziju”.

“Blanka ne bi vjerojatno postigla rezultat koji je postigla. Govoriti sa strane iz pozicije drugih vrijednosnih sustava, a ne ući u subjetkivnu situaciju i vidjeti njezinu borbu i muku koju je ona uspjela savladati baš zato što je vjernica, kroz molitvu nije dovoljno objektivno”, naglašava.

Komentirao je i izjave da “Bog ima pametnijeg posla” od priskrbljivanja medalja za hrvatske sportaše.

“Kad mi molimo, ne molimo u stvarnosti za taj rezultat, nego da se mi u svom načinu i u svojim odnosima ponašamo na način na koji Bog želi, a onda uz to dolazi i rezultat. Bog nije samo naš, nego je i njihov. I oni mole. Ima jedan film, Svemogući Bruce, u kojemu je on dobio ulogu Boga pa mu je dosadilo odgovarati na puste molbe te je odlučio da svi dobiju na lotu, a kad dobije svatko ne dobije nitko. Bog ne funkcionira tako. On ne donosi medalju, ali nas molitva osposobljava da damo najbolje i osvojimo. I to nama pomaže.”

Izvor

Odgovori

Skip to content