BRANITELJI O HAVC-U I OBULJEN Jurčević: Čini se da je u RH poželjnije izdati domovinu nego knjigu

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata održala je konferenciju za medije s temom otkrivanja najnovijih dokaza o kriminalu u HAVC-u i kaznene prijave protiv članova UO HAVC-a, među kojima je i Nina Obuljen, navodna kandidatkinja za ministricu kulture.

Braniteljske udruge podnijele su kaznenu prijavu DORH-u protiv Upravnog odbora HAVC-a radi, kako navode, “kaznenog djela zločinačkog udruženja opisanog u čl. 328 st. 1 i 2, te više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlaštenja iz članka 291. Kaznenog zakona Republike Hrvatske”.

“To je najveća financijska, pljačkaška afera u Hrvatskoj u instituciji koja se hrani novcem iz državnog proračuna’, ocijenila je Zorica Gregurić, navodeći da su otkrili malverzacije u HAVC-u koje graniče s organiziranim kriminalom zbog čega su kazneno prijavili sve članove Upravnog odbora HAVC-a, uključujući Ninu Obuljen, ali i čelnika HAVC-a Hrvoja Hribara.

“Nećemo mirovati dok se priča ne raščisti i dok ovi ljudi ne sjednu na optuženičku klupu. Ako je netko vršio pritisak na ministra Hasanbegovića zahtjevamo da nam ministar kaže tko je to. Nitko neće prijetiti niti jednom državnom dužnosniku. Zahtijevamo da se trenutačno smijeni upravni odbor HAVC-a, a Ninu Obuljen nitko više da spomene u kontekstu bilo kakve dužnosti, a kamoli ministrice kulture”, kazala je u ime Udruge vukovarskih branitelja grada Zagreba Zorica Gregurić pozivajući mandatara da se to raščisti.

Ne podržavaju ni Jasena Mesića koji je dao javnu podršku Hribaru.

Hribara i “njegovu kliku u HAVC-u” udruge optužuju za “financiranje i promoviranje antihrvatskih pamfleta”, filmova “15 minuta – masakr u Dvoru” i “Chriss the Swiss”, te da je protivno Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti dijelio zajedno s članovima Upravnog odbora i Audiovizualnog vijeća HAVC-a međusobno podijelio gotovo 450 milijuna kuna iz državnog proračuna.

“To je najveća financijska, pljačkaška afera u Hrvatskoj, i to u instituciji koja se hrani novcem iz državnog proračuna”, rekla je Gregurić.

Na novinarski upit znači li to da udruge žele Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture Josip Jurčević iz Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata ustvrdio je da nemaju svojeg kandidata za ministra kulture, ali žele “prokazati tko je za to mjesto neprikladan”.

No, iz redova brojne publike, uglavnom članova udruga iz Domovinskog rata, došla je podrška. “Zahtijevamo da Plenković ostavi Hasanbegovića za ministra”, poručio je Fahrudin Jašarević iz Počasnog bošnjačkog voda.

Gregurić je pozvala Hasanbegovića da otkrije tko je na njega radio pritisak proteklih mjeseci kako se ništa u HAVC-u ne bi mijenjalo, iako udruge već mjesecima upozoravaju na nezakonitosti. “Nije pokrenuto ništa, nisu smijenjeni ni Hribar niti Upravni odbor HAVC-a”, istaknula je Gregurić te poručila da udruge neće odustati dok odgovorni ne završe na optuženičkim klupama.

“Izgleda da je situacija u RH došla do kritične točke. Korupcija i nemoral su na vrhuncu. Čini se da je poželjnije izdati domovinu, nego izdati knjigu. Ako se tome odlučno ne suprotstavimo – Hrvatska će potonuti. Iznimno vrijedni dokumenti o domovini, knjiga s iznimno vrijednim dokumentima – proglašena je šundom i to sa potpisom ministarstva!”, rekao je Josip Jurčević, prvi Ravnatelj Središnjeg arhiva MORH-a.

Željko Šiljeg iz Hrvatskog generalskog zbora obratio se nakon njega: “Kada pitamo običnog vojnika kako je bilo – reći će kaos. Pa kad vi prenesete to kao stotinu vojnika – svi će reći pa to je bilo kaotično. Nije to bilo baš tako. Domovinski rat je jedan od temelja naše države. Prestala je samo oružana borba, ali rat nije prestao, nastavljeno je razaranje Hrvatske filmovima poput ovog o Dvoru na Uni”.

“Onaj boj što je počeo devedesetih za modernu Hrvatsku još se vodi. A vidimo da je HAVC koji je dobio 476 milijuna kuna u četiri godine – radi protuhrvatske filmove. Svakog hrvatskog bojnika danas se sotonizira, a srpskim pobunjenicima se isplaćuju mirovine. To se sve prešućuje. Ovo je boj za istinu”, kazao je saborski zastupnik Željko Glasnović.

Nikola Kajkić, Nacionalni sindikat policije dodao je: “Nacionalni sindikat policije je autor, a ja sam i scenarist filma ‘Neispričana priča’. Svi smo se odrekli honorara, trošili svoje novce i snimili dokumentarni film o događajima na Ovčari, gdje je, prema našim informacijama, u jednoj večeri ubijeno 276 civila, novinara, bilo je tu i stranih državljana. Od države nismo dobili niti lipu, obećavali su nam iz Ministarstva, ali ništa. Dali smo si truda pa smo istražili kome se novci daju. Anonimno su nam se obratili sadašnji i bivši djelatnici HAVC-a. Postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela Hrvoja Hribara i njegovih. Novac se na javni poziv dodjeljivao jednim te istim tvrtkama koje su davale određenim udrugama novac, a te udruge su novac davale ljudima koji su sjedili u vijeću koje odlučuje o dodjeljivanju novca. Dat ćete mi svoje mailove, poslat ću vam dokumente. Nina Obuljen bila je dužna kontrolirati što je radio Hrvoje Hribar”.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content