DON DAMIR RAZOTKRIVA PRAZNOVJERJE: Osteopatija

Što mislite o liječenju putem osteopatije?

Ana

Osteopatija je popularna alternativna terapija izvorno razvijena od dr. A.T. Still-a. Utemeljena je na ideji da fizička manipulacija usmjerena na „osteopatske lezije (eng. lesions)“ u kralježnici započinje cjeloviti proces samoozdravljenja. Tretmani koje pružaju osteopati sadrže savjete o držanju i tjelovježbi, ali se usredotočuju na ručne tehnike za probleme mišića i kostiju. Međutim, postojanje „osteopatskih lezija“ nije dokazano klinički ni radiološki, a dokazi kliničke učinkovitosti osteopatije su u najboljem slučaju „tanki“ i neuvjerljivi. Iz kršćanske perspektive, Still-ova uključenost u vidovnjačke prakse, osobito u dijagnostičkim metodama, podupiru zaključak da osteopatija nije preporučljiva terapija (izvor: Christian medical fellowship, UK).

Nadalje, na stranicama Hrvatskog društva osteopata među principima djelovanja ističe se da homeopati trebaju „tretirati cijelu osobu: fizički, emocionalno, psihički i spiritualno“. Prvo što pada na pamet je zdravorazumski oprez kome ćemo u ruke izručivati kompletnu svoju osobu. Uz to, nema nikakve naznake da se „spiritualna“ – duhovna komponenta koju se spominje poima i tretira na kršćanski način.

Valja spomenuti i da je dio osteopatije kraniosakralna terapija. Kršćanski priručnik o alternativnoj medicini piše kako se ona „čini prilično neopasna, ako ne dovede do zanemarivanja ozbiljnih zdravstvenih problema i izbjegavanja ili odgode konvencionalnog liječenja“. Ipak, spomenuti izvor spominje kako neki kraniosakralni terapeuti tvde kako terapija djeluje s pomoću manipuliranja životnom energijom, pa se poziva na oprez zbog moguće izloženosti razmišljanju i praksi New Age-a.

Za više informacija prilažem i link:
http://www.cmf.org.uk/publications/content.asp?context=article&id=1604

Btb,
don Damir

Izvor: studentski-pastoral.com

Odgovori

Skip to content