JOSIP JOVIĆ: Svjetski rat protiv braka

FOTO REUTERS

Kad je ono na početku svog pontifikata, odgovarajući na agresivna novinarska pitanja, čini mi se negdje u zrakoplovu, papa Frane s velikim razumijevanjem govorio o homoseksualcima kao o Božjim stvorenjima prema kojima se Isus odnosi jednako kao i prema svim drugim ljudima, zavladalo je u brojnim medijima u nas i u svijetu neskriveno oduševljenje. Evo nam napokon prvog čovjeka Katoličke crkve koji će, poput trojanskog konja, razoriti tu zastarjelu, konzervativnu utvrdu.

Doduše, oduševljenje je nešto splasnulo kad se pokazalo kako Papa ne prihvaća brakove osoba istoga spola. Onda su nade još podgrijane Papinom kritikom pojedinih slučajeva raskoši i pedofilije u Crkvi, što se zgodno uklopilo u opću kampanju o takvim izoliranim slučajevima kao općem stanju.

Prešućena izjava

Avaj, ovih dana je isti taj papa Frane naprosto šokirao taj dio liberalne javnosti za posjeta Azerbajdžanu, izjavivši kako je učenje o rodnoj ideologiji u školama i drugdje “dio svjetskog rata protiv braka”. Ta rodna ideologija inače ide za tim da se poništi prirodna razlika i spolna dvojnost ljudske prirode. To je kao nešto što se ne rađa, nego možeš izabrati hoćeš li biti muško, žensko, ili nešto treće i četvrto.

Zanimljivo, ova je izjava inače puno citiranog Pape naprosto prešućena. Točno kaže Frane, to je samo dio jedne sulude, protuprirodne strategije. Evo i u nas je u do sada vrijedeći Obiteljski zakon, kao i u teze za novi zakon, ušla institucija izvanbračne zajednice kao surogat za brak, koja je ravnopravna s brakom, što je inače obesmišljavanje samog pojma braka. Jer, čemu onda uopće brak.

Zahvaljujući referendumu u Ustav je ušla mnogo i žestoko s lijevo-liberalnih gledišta osporavana definicija braka kao zajednice muškarca i žene, ali je zato donesen Zakon o istospolnim zajednicama kojima je takva zajednica izjednačena s brakom, što je izravno dezavuiranje Ustava.

Jedina je razlika što istospolni ne bi mogli posvajati djecu, ali će i to moći putem izvanbračne zajednice iz Obiteljskog zakon, jer ta zajednica ne pravi razliku između istospolnih i raznospolnih.

Apsurdan način

Hrvatska je samo jedno od bojišta svjetskog rata ne samo protiv braka, nego i protiv obitelji pod firmom modernih ljudskih prava i sloboda. Obitelj se nastoji predstaviti kao prevladana, zastarjela kategorija i čak kao carstvo nasilja. Novi, globalni svjetski poredak, kojemu, osim Crkve, na svoj apsurdan način otpor pruža samo muslimanski svijet, kao i svaki totalitarizam želi izgraditi novog, unificiranog, mehaničkog čovjeka po svojoj mjeri i za svoje (eksploatatorske) potrebe.

Obitelj kao prirođeni čvrsti okvir odgoja, emocija, reprodukcije i identiteta je za taj projekt ozbiljna smetnja. Ali, neće ići. Jer i ptice imaju obitelj.

JOSIP JOVIĆ/MISIJA

Odgovori

Skip to content