Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s kraljicom Elizabetom II

FOTO: John Stillwell / REUTERS

Britanska kraljica Elizabeta II. primila je u Buckinghamskoj palači predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović na početku njezina prvog službenog posjeta Velikoj Britaniji, piše HRT.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u prvom je službenom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu. Britanska kraljica Elizabeta II. primila ju je u Bakingemskoj palači. Detalji razgovora nisu poznati jer tako nalaže kraljevski protokol.

Poslijepodne se predsjednica sastala s premijerkom Theresom May u Downing Streetu. Razgovarale su o bilateralnim odnosima dviju zemalja. Partnerski odnosi posebno su važni za Veliku Britaniju nakon izlaska te zemlje iz Europske unije.

Grabar-Kitarović će se sastati i s britanskim ministrom obrane Michaelom Fallonom i predsjednikom Doma lordova Normanom Fowlerom te predavati na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish izjavio je uoči odlaska Grabar-Kitarović u London da posjet predsjednice “potvrđuje važnost koju Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje odnosima s Hrvatskom”. Velika Britanija i Hrvatska danas surađuju u brojnim područjima od obrane i sigurnosti do turizma, kulture, obrazovanja i globalnih tema. Ali uvijek postoje područja u kojima možemo učiniti i više. Ovaj posjet sjajna je prilika da to naglasimo, rekao je Dalgleish.

Predsjednica će posjet Britaniji završiti sutra. Sastat će se s ministrom gospodarstva Gregom Clarkom i ručati s predstavnicima banaka i investicijskih institucija. Popodne će posjetiti Bloomberg, gdje je predviđen sastanak s predstavnicima tvrtki i startupova iz područja informatičke tehnologije, donosi HRT.

Odgovori

Skip to content