Pogledajte tko se i u Zagrebu digao protiv poljskog Zakona o pobačaju koji štiti hendikepiranu djecu

Foto: Tina Kosor Giljevic, Twitter

Inicijativa Obrani pravo na izbor u Zagrebu je organizirala “okupljanje solidarnosti sa ženama u Poljskoj” koje su danas prosvjedovale protiv postrožavanja zakona o pobačaju u toj zemlji, gdje bi se novim zakonima više zaštitili životi nerođene hendikepirane djece. Unatoč brojnim pozivima preko društvenih mreža u centru Zagreba, gdje je prosvjed održan, okupilo se tek desetak osoba.

Sudionice okupljanja držale su transparente kao što su “Legalan i dostupan pobačaj” i “Opći ženski štrajk – solidarnost s Poljskom”.

Aktualni zakon, donesen 1993. godine, dopušta pobačaj u tri slučaja: ako je ugrožen život ili zdravlje majke, ako prenatalni pregled ukazuje na teške malformacije ploda i ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta.

Organizacije za borbu protiv pobačaja iznijele su poljskom parlamentu svoj prijedlog, koji ima potporu Katoličke Crkve i vlasti, a kojim bi zakon postao još restriktivniji.

Prema njihovom prijedlogu, pobačaj bi bio zabranjen u slučaju silovanja ili malformacije fetusa i jedino bi bio dopušten u slučaju da je ugrožen život majke. U prijedlogu se predviđa maksimalna kazna zatvora u trajanju od pet godina za osobu koja obavi pobačaj, dok važeći zakon predviđa dvije godine.

Čitava akcija koordinirana na društvenim mrežama pozvala je žene da prekinu posao i sudjeluju na okupljanjima širom zemlje.

Do dvije tisuće osoba, pišu mediji, okupilo se pred sjedištem stranke Pravo i pravda te su formirale ljudski lanac pod nazivom “Zid gnjeva”.

Prosvjednice su skandirale “Žene će srušiti ovu vladu” i “Zakon krši naša prava”.

Slični prosvjedi odvijali su se u nekoliko poljskih gradova.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content