ŠOKANTAN PREOKRET: Zdravko Mamić sve priznaje i ide na nagodbu s USKOK-om?

Neočekivani pravni manevar obznanio je Zdravko Mamić preko Facebooka: objavio je kako on, te njegov brat Zoran Mamić i Damir Vrbanović povlače žalbe na optužnicu koju je podignuo USKOK za koju se očekuje početak suđenja pred Županijskim sudom u Osijeku, piše Slobodna Dalmacija.

Kaže Mamić kako to čine zato što poštuju sud i žele brzo i pravedno suđenje vjerujući u neovisnost suda, nasuprot dosadašnjim postupcima u kojima ih se “prvo hapsilo pa onda istraživalo”, a istovremeno su se u javnost puštale informacije iz istrage, čime im je narušena presumpcija nevinosti.

Podiže li tako Zdravko Mamić bijelu zastavu (ne hajdučku, nego zastavu predaje)? Da se to naslutiti upravo iz pozivanja na pravo na suđenje u razumnom roku, odnosno iz zahtjeva da se sve što brže završi. Predmet protiv Zdravka Mamića i ostalih jedan je od predmeta u kojem je kao u rijetko kojem drugom prikupljeno toliko optužujućih materijala. Osim rekonstruiranih puteva novca izvučenih iz kluba na temelju raznih ugovora, za koje USKOK dokazuje da su fiktivni i antidatirani, tu su još i svjedočenja nogometaša, spomenimo samo Luku Modrića i Dejana Lovrena, koji su sasvim jasno potvrdili kako su novac od transfera podizali i odmah ga u banci, za šalterom, predavali Mamićima.

Osim toga, tu su i međunarodne istrage – osim tvrtki i računa u BiH, tu je i temeljita istraga koju je provelo švicarsko tužiteljstvo, a koje je priopćilo kako je riječ o sumnjama u “ozbiljan gospodarski kriminal”. Slučajno ili ne, odluka Zdravka Mamića uslijedila je upravo nakon tog priopćenja švicarskih vlasti. Najavljuje li time možda nagodbu s USKOK-om?

Informacije o tome da je Zdravku Mamiću i ostalima dobrohotno savjetovano da se pomire sa sudbinom i nagodbom izvuku minimalnu kaznu pojavljuju se u javnosti od početka postupka. U odvjetničkim se kuloarima kalkuliralo s oko tri godine zatvora, što bi zaista uz optužbe USKOK-a bila minimalna kazna.

Dodatan “mig” u priči daje i činjenica da je spis premješten na Županijski sud u Osijeku – gradu u kojem se Mamić osjeća jednako ugodno kao i u Zagrebu, ali opet izvan kišobrana neposrednih, u javnosti dobro dokazanih, bliskih veza sa zagrebačkom sudačkom vrhuškom. I selidbu Zorana Mamića u daleku Saudijsku Arabiju, u zemlju u kojoj se ne mora bojati izručenja, javnost je dovodila u ovaj kontekst.

Upusti li se u suđenje, Mamić bi se morao dobro pomučiti za oslobađajuću presudu, a sam proces trebao bi imati nezamislive preokrete. Svjedoci bi trebali promijeniti iskaze, no i tada bi njihova svjedočenja pred USKOK-om imala snagu dokaza. Sud bi u tom slučaju ta svjedočanstva morao proglasiti nevjerodostojnima, valjda pozivajući se na nekakvu prisilu i maltretiranje Modrića, Lovrena i drugih.

Dokazi iz Švicarske također bi trebali biti zanemareni, i tko zna koje bi se sve pravne bravure morale provesti radi spašavanja Zdravka Mamića, uz zgražanje i podsmijeh javnosti, donosi Slobodna Dalmacija.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

 

Odgovori

Skip to content