Znanost je moćna, ali nije svemoćna: 6 jezivih fenomena koje nitko ne može objasniti

Hoćemo li ikad moći objasniti ove sablasne pojave?

Moderna znanost objasnila je mnoge prirodne pojave, no neke će stvari ipak zauvijek ostati tajnom. Brightside donosi 6 jezivih fenomena koji nas tisućljećima inspiriraju za horor priče i ostavljaju nas da se pitamo: Postoji li nešto više?

1. Taoški šum
Stanovnici Taosa, malenog američkog gradića na jugozapadu, već godinama čuju niskofrekventan zvuk koji dolazi iz pustinje. Takozvani taoški šum zvuči kao prolazak teških vozila niz autocestu, iako veće ceste ili autocesta ne postoji u blizini gradića. Šum je često uzrok mentalnih poremećaja i vodi do samoubojstava kod onih koji ga čuju. Stanovnici tvrde kako je šum nesretan znamen, a znanstvenici dosad nisu otkrili njegov izvor.

2. Deja vu
Deja vu je francuska fraza za “već viđeno”. To je taj čudan osjećaj koji nas navodi na pomisao kako smo neki trenutak već proživjeli. Sva moć ovog čudnog osjećaja može se sažeti u činjenicu kako u životu postoje stotine puteva kojima možemo krenuti i svaki nas vodi do neke drukčije životne točke. Proživjeti identičnu stvar dva puta čini se nemogućima, ali ipak se događa. Ili? Možda je već proživljeno zapravo stvar sudbine. Znanstvenici su na mnoge načine pokušavali objasniti ovaj fenomen, od promjene percepcije vremena u mozgu do scena iz snova. Nažalost, nemoguće je istražiti ovaj fenomen s obzirom na to kako se ne može proizvesti namjerno.

3. Iskustvo bliske smrti
Ljudi koji su iskusili kliničku smrt često pričaju o vizijama poput svjetla na kraju tunela, osjećaja lebdenja, posjeta obitelji itd. I to ne bi bilo nimalo čudno da naš mozak nakon što srce prestane pumpati krv, potpuno ne prestane s radom. Što znači kako klinički mrtva osoba ne bi trebala osjećati ili prolaziti kroz neki doživljaj. Osim toga, mnogi pacijenti u stanju su posve reinterpretirati događaje koji su se događali na mjestu njihove smrti. Kao što su, primjerice, ponašanje liječnika, izgled sobe…

4. Duhovi
Duhovi se spominju još od najdavnijih vremena, a čest su motiv povijesnih legendi i horor priča. Čak i danas postoje brojni lovci na duhove koji pokušavaju dokazati postojanje duhova. Osim ispovijesti koje opisuju brojne susrete s duhovima, navodno postoje i video i fotomaterijali. Znanstvenici su razotkrili brojne varalice i krivotvorene dokaze paranormalnih fenomena, objašnjavajući kako su često u pitanju psihičke bolesti, trovanja ili čak masovna histerija. Ipak, postoje slučajevi u kojima ne mogu pronaći dokaz krivotvorine niti objašnjenja.

5. Intuicija
Nekada se intuicija naziva i šestim čulom. Za znanost je nemoguće objasniti ovaj fenomen, ali tvrde kako svi mi imamo neki “osjećaj” kada donosimo neku odluku. Alternativnije struje tvrde kako svi imamo ovu sposobnost još od rođenja, ali previše se fokusiramo na ostala čula, pa zaboravimo razvijati intuiciju

6. Placebo efekt
Placebo efekt jedan je od najvećih misterija za modernu medicinu. Nije jasno kako na temelju pukog vjerovanja tijelo može dobiti moć ozdravljenja. Bilo da je u pitanju groznica ili čak rak, putem autosugestija ljudsko tijelo sposobno je boriti se s najtežim bolestima.

Izvor: vecernji.hr

 

Odgovori

Skip to content