MALENICA – SIGURNA SAM DA NEĆE ŠUTJETI: Hoće li Hasanbegović osnovati klub u koji će povući desnicu?

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih na počeku svog saborskog mandata gotovo potpuno su se povukli iz medija i s javne govornice, iako je desno biračko tijelo od njih očekivalo žestok zastupnički angažman. Neki smatraju da nešto spremaju, a u kuloarima se spominje i opcija da bivši ministar kulture osnuje vlastiti saborski klub, u koji bi poveo kolegicu s Instituta Esih i još pokojeg zastupnika desnice. U razgovoru za direktno.hr politička novinarka, urednica i analitičarka Anita Malenica komentirala je moguće scenarije.

Kakav razvoj situacije u Saboru i HDZ-u možemo očekivati ako se Hasanbegović odvoji i koga bi sve mogao povući sa sobom?

O mogućnosti stvaranja “kluba unutar kluba” ili novoga dugo se špekulira. Spominjala su se brojna imena i razni scenariji. Te špekulacije podgrijala je kampanja, izrazito personalna, i borba za što veći broj preferencijskih glasova. Osobno držim da se Hasanbegović neće povući iz HDZ-a. Iako, da to i učini, nije ništa bogohulno. Za klub zastupnika treba troje zastupnika. Sigurno je, da unutar HDZ-ova kluba ima i više od troje ljudi koji su desnije od Plenkovića. No, nikada se nije dogodilo da disidenti HDZ-a uspiju u samostalnom političkom djelovanju. Da nekoliko zastupnika i napusti HDZ, i osnuje novi klub, to neće poremetiti saborsku većinu.

Kakav scenarij možemo očekivati ako Hasanbegović ostane uz HDZ, ali nastavi šutjeti?

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović neupitni je ljubimac desnijeg biračkoga tijela HDZ-a. Sigurna sam da neće šutjeti, već će artikulirati poziciju, kako svoju, tako i birača koji su mu dali preferencijske glasove. Mislim da njegovo biračko tijelo od njega očekuje da govori.

Što ukoliko Hasanbegović ostane uz HDZ i aktivira se za saborskom govornicom i u javnom djelovanju?

Smatram kako je pogriješio što nije prihvatio mjesto predsjednika Odbora za obrazovanje i kulturu. I bivši ministar vanjskih poslova dr. Miro Kovač je dobio veliki broj preferncijskih glasova, ali je prihvatio mjesto predsjednika Odbora za vanjsku politiku i jasno je da je neka vrsta opozicije unutar kluba HDZ-a. No, to je legitimno. Isto ili slično trebao je postupiti i Hasanbegović. Plenkoviću bi bilo sigurno jednostavnije da ekipa oko Hasanbegovića osnuje novi klub. Tada bi pozicije bile sasvim jasne.

Kako bi se u sva tri slučaja trebala postaviti Esih, treba li slijepo pratiti Hasanbegovića?

U slučaju da Hasanbegović i Esih odluče osnovati klub i recimo, na tome putu im se pridruži Glasnović, oni bi svakako bili eksponenti desnije struje HDZ-ovih birača. Zamijenili bi u Saboru zastupnike HSP-a ili HSP-a AS i sigurno bi imali svoju publiku i svoje glasače. No, nisam sigurna da će oni to učiniti. Ukoliko se žele distancirati od Plenkovića i “njegovog HDZ-a” oni to mogu učiniti bilo kada tijekom mandata, rekla je Malenica u razgovoru za direktno.hr.

Izvor: direknto.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content