Plenković bez oporbe, HDZ bez jasne pozicije

Još se iz razdoblja Domovinskog rata, kad je Hrvatska žudila za svojom slobodom i suverenošću, nije se dogodilo da HDZ ima toliko dominantnu i komotnu saborsku većinu na čelu s predsjednikom Vlade. A tu je i predsjednica Republike s iznimno dobrim političkim rejtingom i još boljim izgledom za još jdana petogodišnji predsjednički mandat.

Ili da budem do kraja precizan: HDZ vlada Republikom Hrvatskom bez stvarne parlamentarne oporbe i s političkim zaleđem Pantovčaka.

SDP se po prvi put od uspostave samostalne i suverene Republike Hrvatske cijepa na staru „sovjetsku školu“ i „novokomponovano“ rusofilstvo umotano u “nesvrstanost”, odnosno u mladih zagovornika “prava radničke klase” sve popularniji antiamerikanizam. Stari su komunisti zbunjeni, bezidejni i ne preostaje im drugo nego bijesniti zbog gubitka vlasti i Milanovićeve partijske veleizdaje; mladokomunisti se sve više gube i jedino što im preostaje je čistka starih partijskih kadrova i „novo frakcionaštvo“. Zato u pravno-političkom slijedniku nekadašnje KPJ uskoro možemo očekivati već uhodani partijski kanibalizam i još otvorenija osamostaljenja SDP-ovih saborskih zastupnika.

Pusićkin HNS je na već izdisaju; posljednja šansa hrvatskih jugounitarista bila je uhljebljenje Vesne Pusić za Glavnog tajnika UN. Međutim, zagovornica neovisne Palestine i lažna maturantica nije uspjela obmanuti “truli Zapad” i kadrovsku službu UN i sad su tu gdje jesu – u zapećku! HSS se još traži i nikako da se pronađe. Živi zid je već rastočen i potrošen. Drugih u oporbi nema, svi oni se vrte oko novouspostavljenog pojma – pernarizam. “Toliko željena i očekivana treća politička opcija“ laburista i zelenih utjelovila se u klaunu Ivanu Pernaru i njegovom rusofilstvu.

MOST nije u (tihoj) oporbi, ipak je na vlasti kao koalicijski partner HDZ-u, ali upravo on daje onaj pravi (bes)misao hrvatskoj političkoj sceni. Provincijski momci vrlo se često u praksi ponašaju kao pravi čegevaristi: jednakost u ustima, privilegije i uhljebljenje na djelu. A tek su počeli.

Pokušaj instalacije Maria Bukmira jednako je MOST-ova operacija koliko i Plenkovićava. Predsjednik Vlade nije učinio ništa da spriječi flagrantno naštimavanje uhljebljenja i korupciju, to su ovaj put iz vlastitih motiva odradili HNS i SDP.

Međutim sve se to od MOST-a očekivalo i nije bitno koliko je slaba i nemoćna oporba, i što se od nje u budućnosti može očekivati, bitan je Andrej Plenković i što on sve može učiniti za Republiku Hrvatsku. Ovaj put HDZ ima sve poluge vlasti, nema opozicije. Međutim, ključni je problem što Plenkovićev HDZ, na žalost, nema niti jasne pozicije.

Počelo je loše. Naime s prešućenom velikom koalicijom, a pod okriljem HDZ-ove parlamentarne pobjede ova je Vlada kao i mnoge prije nje nastavila se genufleksijom pred srpsko-srbijanskim insinuacijama i lažima, podlegla „pupovcima“ i nastavila im služiti. Predsjednik Vlade Andrej Plenković nalazi za shodno opravdavati se srbijanskom premijeru Vučiću o savjetničkom angažmanu generala Anta Gotovine?! Do kada?

Andrej Plenković u sinergiji s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović ima rijetku povijesnu prigodu – i obvezu – ispraviti sve nepravde učinjene Republici Hrvatskoj i Hrvatima u posljednjih sto godina (točnije od 1918. godine), svim lojalnim građanima Republike Hrvatske, te vratiti Hrvatsku tamo gdje joj je mjesto, doista u Europu, a Hrvatsku pretvoriti u istinsko demokratsko građansko društvo.

Plenković mora dokazati je li hrvatski političar i predsjednik pobjedničke stranke ili briselski činovnik. Nitko mu ne stoji na tom putu, ni oporba ni stari karamarkovi kadrovi koji se tu i tamo pokušavaju oglasiti – nadajući se kako se mogu vratiti “u sedlo”.

Svi građani Hrvatske od Plenkovića puno očekuju i nikakav popust ni od koga ne smije dobiti.

Josip Gajski
Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content