PREDNOST IMAJU HRVATSKI PROIZVODI: Ministar Tolušić najavio rat uvozničkom lobiju

-Ja neću dopustiti da hrvatsko tržište postane iskrcajna stanica za viškove hrane upitne kakvoće uvezene bilo iz pojedinih članica EU ili s trećih tržišta. Naravno, ista pravila vrijedit će i za hranu domaćeg podrijetla. Ovo nije, naglašavam, privremena jednokratna akcija, nadzor će se provoditi sustavno – upozorio je ministar Tomislav Tolušić u razgovoru za Večernji list.

Upozorio je na čudne igre djela uvozničkog lobija.
-Bojim se da su se neki uvoznici zaigrali i da na hrvatsko tržište dolazi dio robe koja ne odgovara zdravstvenoj ni kvalitativnoj ispravnosti. Takve ćemo svakako suzbiti i moja im je poruka – bolje da se ne igraju takvim stvarima – poručio je ministar poljoprivrede, koji danima, od pojave salmonele u nekoliko trgovačkih lanaca, upozorava kako se u Hrvatsku ne može uvoziti smeće.

A od jučer pljušte i optužni prijedlozi. U svih 10 distribucijskih centara trgovačkih lanaca koje je ovih dana “češljala” inspekcija utvrđeno je niz nepravilnosti, od salmoneloznog mesa, nehigijene, nesljedivosti proizvoda, nedostatne samokontrole, a “neškodljivo je uklonjeno” i 42,7 tona mesa s isteklim roka trajanja, bez propisane dokumentacije ili je smrznuto pred sam rok trajanja, dok se 9,5 tona povlači i s polica trgovina.

Komentirao je i razloge zbog kojih je uvozna piletina upola jeftinija od domaće.
-Osobno sumnjam da nisku cijenu uvozne piletine kreira isključivo visoka konkurentnost inozemnih proizvođača. Prije će biti da se neki rješavaju nagomilanih zaliha uzrokovanih i ruskim embargom pa ih prodaju ispod cijene, a čini se da nisu prošli ni kvalitetnu lokalnu kontrolu o zdravstvenoj ispravnosti – kazao je ministar.

Nije skrivao kako osobno preferira hrvatske proizvode.
-Među trgovcima ne preferiram nikoga izričito, bitna mi je kvaliteta. Naravno, ne trebam posebno naglašavati, prednost imaju hrvatski proizvodi. Imamo vrhunsku kvalitetnu hranu i to ne trebamo skrivati – zaključio je Tolušić.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content