RASPUDIĆ: Tragikomično je da optužnice protiv Hrvata modelira ratni “sigurnjak” odreda Al Mudžahid

U sinoćnjem Otvorenom politički analitičar Nino Raspudić, govoreći o uhićenjima u Orašju, rekao je kako nijedan ozbiljni politički akter u Hrvatskoj ne smatra da zločine ne treba procesuirati, ali da je ključno pitanje je li Tužiteljstvo BiH uopće instanca koja to može provesti.

-Ono funkcionira kao i sve ostale tamošnje institucije, a to je veoma loše, problematično i netransparentno. Tu se vodi neprestana borba između srpskog i bošnjačkog faktora, vidimo česte smjene na čelu Tužiteljstva, vodi se medijska borba. Ono u čemu se ta dva faktora slože je pitanje Hrvata – upozorio je Raspudić.

Istaknuo je i to kako ove optužnice pucaju jako visoko, na najvišu moguću zapovjednu odgovornost i da obično dolaze za vjerske blagdane.

-Prije dvije godine za Uskrs su uhićena četvorica pripadnika HVO-a, među njima i pukovnik Martin Barukčić koji je proveo dvije godine u kućnom pritvoru. Lani je na Badnjak podignuta optužnica protiv generala Hrvatske vojske Zlatana Mile Jelića. Njemu je sud nakon samo sedam dana potvrdio optužnicu koja ima 6726 stranica – rekao je Raspudić.

Upitao se koji to sudac može u tjedan dana proraditi 6726 stranica te upozorio na činjenicu da optužnice protiv Hrvata modeliraju bivši pripadnici odreda Al Mudžahid.

-To je dokaz da je sve unaprijed dogovoreno. U ovom slučaju i tužitelj, i sudac i vještak su Bošnjaci. Zanimiljivo je da je vještak u tom slučaju bio Zemir Sinanović, koji je tijekom rata bio šef sigurnosti 7. muslimanske brigade (brigade kojoj je pripadao odred el Mudžahid koji je činio grozne zločine prema Hrvatima u srednjoj Bosni, odakle ih je protjerano 100 tisuća Hrvata). Optužnica u sebi sadržava neke komične elemente – istaknuo je Raspudić.

Na koncu je ustvrdio da se Tužiteljstvo BiH koristi za političko ostvarenje neostvarenih ratnih ciljeva.

-Možemo ozbiljno sumnjati da se Tužiteljstvo BiH koristi za političko modeliranje odnosa u BiH, točnije za političko ostvarenje neostvarenih ratnih ciljeva.

Izvor

Odgovori

Skip to content