RASPUDIĆ U OTVORENOM: Hrvatska mora čvršće zauzeti stajalište, pokrenuti univerzalnu jurisdikciju, procesuirati zločine počinjene u Hrvatskoj…

Pod optužbama za ratni zločin u ponedjeljak je u Orašju uhićeno deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koji imaju i hrvatsko državljanstvo. Do uhićenja je došlo samo dva dana nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini.

Na pitanje jesu li uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a, diplomatska pljuska Hrvatskoj, Stier je kazao da je „predsjednik Vlade išao u BIH s jasnom porukom koja je izazvala reakcije. Poruka potpore BIH na euroatlantskom putu s kojom se ne slaže svatko. Potpora europutu i europske politike prema BIH znači i politika EU koja će inzistirati na provedbi reforma primjerice izbornog zakona, da se poštuje ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Mi nismo imali informaciju o uhićenjima“.

Jesu li privođenja odgovor na tu poruku?

„Važno je reći da se Hrvatska neće dati zastrašiti i nastavit ćemo s takvom politikom. U našem je nacionalnom interesu da se BIH pridruži EU. Svaki zločin treba biti kažnjen, ali selektivno pravosuđe i manipulacija pravosuđa za postizanjem političkih ciljeva nije u skladu s europskim standardima“, naglasio je Stier.

Na pitanje je li iznenađen događanjima u Orašju, Miljevac je kazao da je s nekoliko generala pisao bivšoj Vladi i u Ured Predsjednice o tome što se događa.

„ Nije možda bilo informacija o ovome slučaju, ali imamo popis ostalih generala za koje su optužnice već pripremljene. Ne radi se o izdvojenom slučaju. Neprihvatljivo za RH je to što postoji teza o proširenoj zapovjednoj odgovornost i udruženom zločinačkom pothvatu“, istaknuo je Miljevac.

Jeste li i vi na jednoj od optužnica?

„Da, dobio sam jedan ispis. Na spisku su i generali Krstičević i Kotromanović. Nedopustivo je da se cijeli vrh vojske optužuje i da krivnja prenosi na cijelu naciju. Mijenjamo povijest i tijek rata i sve ono što je Hrvatska učinila za spašavanje BIH. Sjetite se spašavanje bihaćkog džepa“, naglasio je Miljevac.

„Orašje je jedan od rijetkih svijetlih primjera na tom području. Hrvati i Bošnjaci ostali su tamo zajedno i upravo se na njih sada udara. Zanimljivo je kako su sada uhićeni samo hrvatski zapovjednici. Plenković je čistih ruku otišao u BIH iskazati svoju potporu, a dobio je političku pljusku samo dva dana nakon posjete. Tajne službe morale su pripremiti premijera“, smatra Matić.

„Svi zločini trebaju se kazniti, no pitanje je želi li ovakvo tužiteljstvo BIH to i provesti. Ono funkcionira loše, problematično je i netransparentno. Česte su izmjene na čelu tužiteljstva, stalna medijska i politička borba, a na čelnim pozicijama su ili Bošnjaci ili Srbi. Optužnice pucaju visoko i dolaze za vjerske blagdane. Za prošli Uskrs uhićena su trojica vojnika, lani je na Badnjak podnijeta optužnica protiv generala HVO-a i samo nakon sedam dana, sud je potvrdio optužnicu. U sedam dana sud je uspio pregledati više od sedam tisuća stranica optužnice. Sve je to unaprijed zapakirano. Suci ili sudski vještaci su svi bili Bošnjaci… Optužnica dolazi u onom trenutku kada kreće nova hrvatska inicijativa. Za Badnjak je došla u vrijeme kada se uništava dio statuta u Mostaru koji diskriminira Hrvate. Tužiteljstvo se koristi za političke svrhe i dovodi se u pitanje vjerodostojnost i dobre namjere Tužiteljstva BIH“, ocijenio je Raspudić.

Što Hrvatska može napraviti za uhićenike iz Orašja?

„ Što se tiče uhićenih iz Orašja, oni su državljani BIH i RH i jasno da ih institucije tretiraju kao državljane BIH. Hrvati u BIH imaju svoje legitimne predstavnike, a nalog za uhićenje došlo je iz državne institucije. Jest da je sve okrenuto iz MUP-a RS, ali nalog i tajming iz Tužiteljstva. Hrvatska mora djelovati zajedno sa saveznicima koji razumiju da bez Hrvata nema ni BIH, ni europskog puta BIH. Europski put BIH ključan je za opstanak tamošnjih Hrvata“, rekao je Stier.

„Često se kod hrvatskih političara čuje floskula da nema BIH bez Hrvata. Ima. Bošnjaci i Srbi čine sasvim stabilnu BIH. Federacija je pretvorena u Bošnjački entitet. Dva faktora u BIH ne žele europski put: Srbi biraju Rusiju, a Bošnjaci Tursku“, istaknuo je Raspudić.

„To je teza zašto je u hrvatskom nacionalnom interesu da BIH ide europskim putem“, dodao je Stier.

„ Bez jake i čvrste politike SAD-a, teško da će se to sve riješiti. SAD su se malo preselile istočnije, i sada se spominje veliki utjecaj Rusije na Balkanu. Karte se mijenjaju“, istaknuo je Miljevac.

„Američka politika u BIH je od konca 90-ih bila antihrvatska. Amerikanci su bili ključni za promjenu Daytona na štetu Hrvata, zatim su Hrvatima naštetili Berryjevi amandmani koji su omogućili da Bošnjaci biraju Hrvatima političke predstavnike, zatim je došlo tzv. bošnjačko proljeće… Ne mora značiti da će američka politika ostati takva. Federacija je pretvorena u bošnjački entitet. Hrvatska mora čvršće zauzeti stajalište, pokrenuti univerzalnu jurisdikciju, procesuirati zločine počinjene u Hrvatskoj za koje su krivi čelnici BIH koji su tada bili u JNA…“, rekao je Raspudić.

„Hrvatska će itekako znati zaštititi svoje državljane. Bilo je dosta krivih poteza u prošlosti, zadaća ove Vlade je prikazati situaciju u BIH i pridobiti potporu da se mogu osigurati interesi RH, a to su interesi i BIH ukoliko ćemo gledati da je u interesu Hrvata, Srba i Bošnjaka zemlja gdje će svi narodi biti ravnopravni“, zaključio je Stier.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content