‘Smijenite što prije SDP-ove direktore, stalno zapošljavaju svoje ljude’

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a o stanju u Bosni i Hercegovini, nakon uhićenja 10 Hrvata bivših pripadnika HVO-a, izvijestio Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH

Iako bi na ovotjednoj sjednici Vlade trebali biti imenovani i prvi državni tajnici, na sjednici Predsjedništva HDZ-a nisu iznesena njihova imena jer još traju lobiranja županijskih organizacija da proguraju “svoje ljude”. Na Predsjedništvu je rečeno, prenose nam izvori, da je 150 kandidata za državne tajnike i da vodstvo stranke moli za još strpljenja.

Nakon sjednice Predsjedništva pojedini šefovi županijskih organizacija o temi državnih tajnika još su obavljali razgovore s glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem. Namjera je da u ministarstvima budu zastupljeni državni tajnici iz onih regija koje u Vladi nisu zastupljene. Uoči lokalnih izbora vrh stranke kani obići i sve organizacije na terenu, a članovi Predsjedništva upozorili su vodstvo da HDZ što prije mora provesti promjene u državnim tvrtkama i ustanovama jer tvrde da vodstva tih poduzeća i ustanova, koja su još kadar bivše SDP-ove Vlade, neprestano zapošljavaju svoje ljude. Da su suočeni s takvom situacijom na terenu, tvrdi više šefova HDZ-ovih županijskih organizacija.

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a o stanju u Bosni i Hercegovini, nakon uhićenja 10 Hrvata bivših pripadnika HVO-a, izvijestio Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH.

Izvori iz Predsjedništva kažu kako je Čović govorio o situaciji koju “ionako svi znamo posljednjih 15 godina”. Plenković je nakon stranačkih sastanaka najavio da je namjera osnažiti pravni okvir suradnje između Hrvatske i BiH, kada je riječ o pravosudnim i diplomatskim stvarima, kako bi se ubuduće ovakve situacije prevenirale.

– Na tom tragu su angažirani i članovi Vlade i odluke koje ćemo donijeti bit će u tom smjeru – poručio je Plenković. Ponovio je da je na prošloj sjednici Vlade dao nalog ministrima i službama da se prikupe sve informacije koje se tiču eventualnih drugih istraga ili procesa, kada analize budu gotove, o njima će se izvijestiti javnost.

– Vlada je odlučna dati punu potporu – pravnu, konzularnu pa i financijsku – desetorici ljudi koji su u pritvoru. Čović je poručio da način privođenja kao i tajming trebao poslati poruku premijeru Plenkoviću koji je tijekom posjeta BiH, osim poruka o pomoći BiH na europskom putu, dogovorio i zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH.

– Naš cilj je kroz odvjetničke timove omogućiti da se uhićeni pripadnici HVO-a brane sa slobode – rekao je Čović.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content