SPLIT DOBIO NOVI SPOMENIK: Dječak s luminom zasvijetlio za žrtvu Vukovara

Nakon što su “Cestarovi” radnici pripremili javnu površinu uz raskrižje Vukovarske i Ulice Domovinskog rata, u ponedjeljak je započelo postavljanje novog spomenika “I u mom gradu Vukovar svijetli”, čije je svjetlo sinoć po prvi put zasjalo u Splitu.

Radi se o skulpturi dječačića anđela, ​djelu akademske kiparice Dijane Ive Sesartić, visokoj metar i pol, odlivenoj u bronci i patiranoj u zlato i tirkiz, koji na svojim dlanovima ispruženih ruku drži lumin koji će se paliti zajedno s uličnom rasvjetom.

U donjem dijelu postamenta obloženog kamenom, visokog dva metra, nalaze se kvadratne niše u kojima bi se prvi put, uoči 18. studenoga, simbolično zapalile svijeće za Vukovar.image

U sredini postamenta stajao bi na brončanoj ploči natpis “I u mom gradu Vukovar svijetli”, dok bi na podnom dijelu kamenog popločenja bio uklesan datum sjećanja 18. 11. 1991. godine.

Troškove izrade spomenika vrijednog 284.750 kuna po pola snose Grad i Županija, dok će održavanje financirati gradski oci.

Izvor: ovdje

P.S.: Od 1999. godine prema zamisli autorice spomen projekta “Iu mom gradu Vukovar svijetli” dr. sc. Vini Rakić, svake se godine 18. studenog pale svijeće u Vukovarskoj ulici u Splitu. Dr. sc. Vini Rakić pridružila se i akademska kiparica Dijana Iva Sesartić te je izradila spomeničko rješenje kojim spomen projekt “l U mom gradu Vukovar svijetli” dobiva i svoj vizualni identitet. Nositelj ovoga  projekta je Hrvatska udruga Benedikt (op. ur.). 

1 comment

  1. Kornelij

    Naravno, Slobodna Dalmacija ne navodi da je inicijativa potekla od strane Hrvatske udruge Benedikt, konkretnije od dr. Vini Rakić, članice udruge.
    Portal udruge bi trebao dodati taj podatak.

Odgovori

Skip to content