‘ANTIFAŠISTI’ ODRŽALI KOMEMORACIJU ZA OBITELJ ZEC

Povodom 25 godina od ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, Antifašistička liga RH održala je komemoraciju za žrtve ovog zločina, ali i lekciju vladajućoj garnituri, donosi dnevno.hr. 

“Ovaj zločin jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske povijesti. Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih postrojbi koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka. Na ovom mjestu, na 25 godišnjicu tog tragičnog događaja za obitelj Zec i sramotnog za Republiku Hrvatsku trebali bi umjesto predstavnika/ca organizacija civilnog društva i Grada Zagreba stajati Predsjednica republike i predsjednik Vlade RH, kao i predstavnici najviših sudskih vlasti. Jer ono što je u ovom slučaju sramotno za Republiku Hrvatsku je bilo potpuno zakazivanje institucija države koje su na kraju praktički zaštitile počinitelje zločina i time odaslali zastrašujuću poruku građanima Hrvatske i prouzročili sramotu za RH, koja će je još dugo pratiti”, istaknuo je Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH.

Drago Pilsel iskoristio je prigodu kako bi podsjetio na kronologiju zločina, a Aneta Lalić kazala je sljedeće:

Za Srpsko narodno vijeće ubojstvo obitelji Zec jednako je stravično i teret je ovog društva kao i egzekucija hrvatske obitelji Čengić 1992. g. u Erveniku. Vrijeme je da se prestanemo sjećati poraza i pobjeda i da našu djecu učimo o civilnim žrtvama, o sudbinama ovih i svih drugih ljudi u proteklom ratu. Sjećanje na Aleksandru Zec mora biti duboko antiratno sjećanje koje bi u našem obrazovnom sustavu kod djece trebalo izazivati fiziološko gađenje, a ne oduševljavanje ratnim vozilima i oružjem”, piše dnevno.hr.

 

1 comment

Odgovori

Skip to content