Bivšem predsjedniku Josipoviću još uvijek se priviđaju “ustaške zmije”

Foto: fah

Bivši predsjednik države Ivo Josipović u razgovoru za Večernji list otkriva što misli o ploči u Jasenovcu i HDZ-u, te poručuje da Vlada da hoće, problem ploče u Jasenovcu bi riješila za pet minuta.

Upozoravali ste na “ustašku guju” i da povijest pokazuje da se fašističke ideje pojavljuju periodično, uporno gdje to ne bismo očekivali. Jeste li očekivali da će se u Jasenovcu pojaviti spomenik s natpisom “za dom spremni”?

Upozoravao sam na opasnost desnog radikalizma koji je jačao kroz ustašofiliju. Danas ustaška zmija, personifikacija ustašofilije, viri iz očiju mnogih, sikće na sportskim terenima, javlja se kroz opskurne desne portale, ali i kroz pojedine tekstove u tzv. mainstream medijima.

Osjeća se i u riječima, ne samo izvan parlamentarne radikalne desnice, nego i nekih političara HDZ-a. Glavni joj je program udar na hrvatsku antifašističku tradiciju, ljudska prava, demokratske vrijednosti, manjinske nacionalne i vjerske zajednice…

Ima li “za dom spremni” dvostruku konotaciju, kako kaže premijer, i kako komentirate izjavu Bože Petrova da se natpis treba ukloniti ako provocira?

Za sav demokratski svijet ZDS ima samo jednu, ustašku konotaciju. Naravno da taj pozdrav provocira i da ga treba ukloniti iz javnog života. Nije u pitanju da poginuli branitelji trebaju imati naše poštovanje i sjećanje, bez obzira na to u kojoj su postrojbi bili.

Ali, sumnjam da su oni birali znakovlje i nazive nekih postrojbi vezane za ustaštvo. Zato, počast koju zaslužuju možemo samo ojačati time da zloglasni slogan maknemo od njihovih časnih imena. Da hoće, Vlada bi to mogla riješiti za pet minuta. Zapravo, razočaran sam premijerovim stavom o tome. Kao da i on želi u istu ravan staviti ustaštvo i antifašizam.

Kako gledate na blokadu pregovora poglavlja sa Srbijom?

Velik dio naše politike, pa i javnosti, ima kompleks Srbije. Svoje hrvatstvo mjeri spremnošću da se pod svaku cijenu ulazi u konfrontaciju sa Srbijom i Srbima, čak i kada je to očito protiv hrvatskih nacionalnih interesa. Kao da je važnije učiniti Srbiji štetu, nego Hrvatskoj korist.

Vidjeli smo kako je neslavno završio pokušaj blokade zbog tzv. univerzalne nadležnosti. Nakon što su EU i SAD “izribali” premijera i predsjednicu, već su počeli trasirati put odustanku i od ove zadnje blokade.

Kao, Srbija primjedbama koje imamo može brzo udovoljiti. Opravdano je da Hrvatska traži da hrvatska manjina u Srbiji ima potpuno jednaku pravnu poziciju kakvu ima i srpska zajednica u Hrvatskoj. I tu ne treba biti kompromisa. Ali, to se ne može ostvariti blokadom, nego upravo pregovorima.

Cijeli razgovor pročitajte u Večernjem listu.

Izvor

2 comments

Odgovori

Skip to content