FRANCUZI ZAPANJENI NAKON ŠTO SU OTKRILI IDENTITET UHIĆENIH TERORISTA ‘Ovo je totalno nova generacija fanatika, potpuno odudaraju od ostalih’

Foto: Reuters

TOTALNO DRUKČIJI OD OSTALIH – Prije mjesec dana u Strasbourgu francuska policija je u velikoj akciji razbila terorističku ćeliju i u zatvor potrpala tri fanatika koji su planirali veliki napad negdje u Francuskoj. Takve vijesti su u Francuskoj gotovo svakodnevne, antiterorističke jedinice imaju pune ruke, ali ipak ovaj slučaj iz Strasbourga odudara od ostalih, piše New York Times, a prenosi Jutarnji.hr.

Naime, kada su vlasti otkrili tko su uhićeni teroristi, pao im je mrak na oči. Jedna osoba je obožavani asistent u jednoj osnovnoj školi, drugi terorist je vrijedni radnik iz skladišta, a treći vječno nasmijani i prijateljski nastrojeni prodavač voća i povrća. Svi oni su prijatelji iz djetinjstva koji su odrasli u tihom i za život ugodnom kvartu, susjedi su ih obožavali, nikad nisu imali ni najmanjih problema. Naravno, kad su uhićeni, nisu imali ni brade ni bilo kakvih odjevnih i vjerskih predmeta koji bi ih povezivali s ISIS-om.

I za razliku od ostalih terorista koji su živjeli na marginama i bili siromašni, oni su imali novca i stabilne poslove. Dakle, ni malo nisu odudarali od ostalih Francuza. I to je ono što najviše muči francuske istražitelje. Kako su radikalizirani? Kada su radikalizirani? Što ih je navelo da se okrenu na ‘drugu stranu’? I najvažnije pitanje je – kako u budućnosti otkriti tu novu generaciju terorista?

– Nitko ništa nije vidio, nitko nije ni posumnjao u njih! Ovo je užasno uznemirujuće, to je znak da opasnost može doći u svakom trenutku od bilo koga – rekao je dogradonačelnik Strasbourga Olivier Bitz.

– Pazite, ti ljudi su dio francuskog društva, nisu na marginama. Moramo biti oprezni.

Na dan uhićenja u francuskoj policiji je vladala euforija. Obavijestili su javnost da su spriječili smrtonosni teroristički napad, a uhićeni su imali naredbu da ga izvrše – odmah!

– Ćelija je dobila naredbu da nabavi oružje. Naredba je stigla iz Sirije ili Iraka – rekao je francuski tužitelj François Molins dodavši da je povezanost ‘mladića i susjedstva’ i ISIS-a otkrivena nakon opsežne i komplicirane akcije u kojoj su sudjelovali ‘policajci na tajnom zadatku’.

Vlasti nisu otkrili imena uhićenih, samo se navodi da su se najmanje dvojica njih pokušala dokopati Sirije. Međutim, dalje od Turske nisu stigli…

– Istraga je trajala osam mjeseci. Nažalost, mediji su otkrili imena policajaca koji su se infiltrirali u grupu i veliko je pitanje jesmo li zadatak odradili do kraja…

Prošlog vikenda u Strasbourgu je uhićen još jedan osumnjičeni terorist. Taj je navodno imao plan napasti Božićni sajam na Champs-Élyséesu i okolne kafiće, piše Jutarnji list.

 

Odgovori

Skip to content