HRVATSKI PONOS: Učenici koji su osvojili medalje na prirodoslovnoj olimpijadi s ministrom Barišićem

Izvor slike: faH

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić primio je učenike koji su osvojili medalje na 13. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi koja se početkom prosinca održala na Baliju u Indoneziji, podržao njihove napore i kazao da će Hrvatska povećati izdvajanja za nadarene.

Svih šest učenika vratilo s natjecanja iz fizike, kemije i biologije s medaljama: učenici Treće gimnazije iz Splita osvoji su tri medalje; Darijan Gudelj srebrenu, a Barbara Sumić i Luka Bulić Bračulj po brončanu. Broncu su također osvojili Ema Moškatelo i Luka Kraljević iz Petnaeste gimnazije u Zagrebu, te Andrea Križanić iz Prve gimnazije u Varaždinu.

U ime predavača na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu koji su pomagali učenicima, Andreja Lučić je kazala da je olimpijada i za učenike i mentore veliko i lijepo iskustvo, a za učenike potpuno zaslužen uspjeh.

“Oni su rješavali praktične probleme čija nastava nije kod nas toliko zastupljena“, napomenula je.

Zadaci na olimpijadi nisu definirani nego su zadani u radnom obliku, koje mentori raspravljaju i određuju, zatim ih prevedu učenicima, te ih nakon rješavanja ispravljaju i upisuju učenicima bodove.

Učenici su odmah po slijetanju na aerodrom odvojeni od nas i oduzeta su im sva komunikacijska sredstva, napomenula je i dodala je olimpijada pravo zadovoljstvo te da su i mentori učili od učenika.

Barbara Sumić je izrazila zadovoljstvom mogućnošću da ide na olimpijadu i rezultatima koje su postigli.

Trebali smo puno učiti i raditi, kazala je i zahvalila mentorima na pomoći.

U Baliju smo po dolasku bili veoma uzbuđeni, i nije nam bilo drago što su nam uzeli komunikacijska sredstva. Pisali smo tri testa, s dva dana razmaka između svakog. Bilo je oko 270 djeci iz 48 zemalja pa je atmosfera bili vesela i razigrana i nismo se mnogo opterećivali natjecanjem, kazala je naglasila da su jako zadovoljni uspjesima i da im je drago što su predstavljali Hrvatsku.

Ministar Barišić čestitao je učenicima i mentorima te naglasio da uspjeh svjedoči o naporima učenika, njihovih roditelja, mentora, ali da govori i o hrvatskom obrazovnom sustavu.

On je naglasio da će Ministarstvo još više poticati darovitost i ilustrirao to podacima o povećanom izdvajanju za te namjene.

Fond za podršku natjecanjima novim je proračunom povećan s 200 tisuća kuna na 600 tisuća kuna, a postoji i Socijalni fond EU za projekte u kojem je na raspolaganju 10 milijuna kuna, kazao je Barišić.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content