IVO BANAC: Znak HOS-a u Hrvatskoj je legalan pa i na spomen ploči u Jasenovcu

Izvor slike: faH

“Ljudi koji su pali u Domovinskom ratu sa sloganom ‘Za dom spremni’, vjerujem da su se borili za pravu stvar. Kako su oni komemorirani, ne bi trebalo imati mišljenje iz Beograda”, istaknuo je u razgovoru za Direktno.hr politički analitičar Ivo Banac osvrćući se na prozivke iz Srbije vezano uz otkrivanje spomen ploče u čast jedanaestorici poginulih pripadnika HOS-a u Jasenovcu.

Kako je objasnio naš sugovornik, u beogradskoj ”Politici” pročitao je članak o postavljenoj spomen ploči te je za Srbiju ključno samo to što je korišten slogan “Za dom spremni” i ništa drugo.

“U redu je to što imaju svoj stav, ali ne mora biti to nešto što je legalno i mjerljivo kod nas”, nadodao je Banac.

“Znak HOS-a u Hrvatskoj je legalan te to što se koristio na jednom spomeniku, makar i u Jasenovcu je legalno. Ako se to nekom ne sviđa, naravno, na razne načine može izreći svoje neslaganje, ali ne vidim zašto bi se išta na osnovu toga mijenjalo”, zaključio je Ivo Banac.

6 comments

  1. ivanka

    Gosp., Banac hvala Vam na tim riječima, no to još nije dovoljno.Vi imate dobra poznanstva i utjecaj kod HAZU, pa dajte jednom pokrenite inicijativu da se skine stigma sa prekrasnog pozdrava u hrvatskom narodu ZDS. Koliko gad da slušam objašnjenja kako su ustaše koristili taj poklić, nikako nemogu prihvatit da se stoga sav hrvatski narod odrekne svog pozdrava.Stim pozdravom se ne velića ni Pavelić ni ustaše, već se pokazuje spremnost da branimo SVOJ DOM. Naš Dom nije ni u Srbiji, ni u Sloveniji, ni u Mađarskoj, ni u Italiji, već je samo u Hrvatskoj. Po toj nakaradnoj logici, morali bi smo se odreći i pozdrava Hvaljen Isus i Marija, jer su ga i ustaše koristili međusobno.Dajte jednom pomaknite nešta da se osjećamo slobodni u svojoj državi, ako ona jest naša.

  2. Ivan Cubela

    Profesore, ovo vaše mišljenje, pošaljite Plenkoviću, da se nemuči traziti nekakva nepotrebna rješenja.

  3. katarina presern

    Ma sto se to vas tice bagro srpska…slobodna drzava bez patronata, Hrvatska, je pod zastavom i znamenjem uz bol i suze uz ljubav i zrtve oslobodila SVOJ TERITORIJ koji ste vi BANDO SrPSKO-CETNICKA uneredili, zagadili, unesrecili…Taj barjak HOS-a uz ZNG-e odvaznih rodoljuba-domoljuba, iuz velike zrtve hrvazskoj slobodi, najurio
    vas gnjide sa svog hrvatskog ognjista….Koje srpske mizerije,,,nista i nikada necete nauciti da je Dom nasa svetinja i za nj smo sptemni poginuti, dok vi srpski stakori otimate tuđe…Maknite spomenik u Borovu selu…to je vasa seoska nastamba ali je Zemlja Hrvatska….pvm…

Odgovori

Skip to content