Milanovićeva srbijansko-hrvatska i Plenkovićeva hrvatsko-srbijanska vlada: ustupci Pupovcu i uvod u veliku koaliciju?

Već je pomalo mučno promatrati kako od 2000. godine, odnosno od Tuđmanove smrti, SDP otvoreno (bio na vlasti na lokalnoj ili državnoj razini) djeluje na ostvarenju stavki Memoranduma SANU 2, a HDZ, vrlo često, to isto čini “ispod radara”.

Imajući razumijevanja za SDP koji to čini i nikad nije skrivala svoje jugoslavenstvo, odnosno nije se sramio svojeg velikosrpstva, Sanader je dao Pupovcu, dakle predstavniku Srbijanaca (razlikovati od Srba) ogromnu političku moć i kapital, uništio je pravaše, dotukao zastupnike koje bira hrvatsko iseljeništvo i t.d. Zoran Milanović nije pogodovao SDSS-u iz jednostavnog razloga što je iz vlastitih redova sastavio srbijansko-hrvatsku vladu (3 Ostojića, Opačić, Grčić, Lalovac, Jovanović…). I opet, na njega se ne treba radi toga ljutiti ili ga proglašavati izdajnikom; Partija je od 1945. godine dosljedna; čini i djeluje sukladno “Načertanijama” Ilije Garašanina – Jugoslavija je tu tek bila “privremeno” rješenje na putu do “konačnog rešenja”.

Vlada Tihomira Oreškovića je prva vlada od 2000. godine koja se nije dodvoravala Srbijancima, dapače, nitko iz SDSS-a nije dobio “fotelju”. Prisjetimo li se zvjerskih napada na Zlatka Hasanbegovića (a o srbijansko-muslimanskim odnosima je sve objelodanjeno u Srebrenici) te još snažnijim napadima na Predraga Šustara jer je “maknuo” Borisa Jokića (Srbijanca, za kojeg postoji sumnja da je njegovo oxfordsko školovanje platilo srpsko “kraljevsko” iseljeništvo?), onda se može postaviti pitanje nije li, barem u određenom dijelu, i Pupovčev SDSS uz potporu logistike i raznih “službi” iz Beograda doveo do okolnosti koje su prethodile padu Oreškovićeve vlade?

Rektor riječkog Sveučilišta, Pero Lučin, i najizgledniji kandidat za gradonačelnika Rijeke kojeg će (vjerojatno) poduprijeti HNS i SDP, odbio je (dva puta!) za vrijeme Milanovićeve vlade na Filozofskom fakultetu u Rijeci otvoriti katedru za hrvatsko-srpsku dijasporu (?!) na čelu s Ozrenom Pupovcem, doktorom marksizma i sinom Milorada Pupovca. Za vrijeme Oreškovića i Šustara, takvo nešto Pupovcu nije ni padalo na pamet pokušavati, no čini se da je svoja tri potpisa za izglasavanje Plenkovićeve vlade, koja, uzgred budi rečeno, nisu bila (i dalje nisu) potrebna, uvjetovao upravo otvaranjem te katedre za svojega sina, ali i katedre za jazz glazbu (?!) za njegovu snahu Vesnu Pisarović.

K tomu treba dodati i četiri mjesta pomoćnika najključnijih svjetonazorskih ministarstava: pravosuđe, obrazovanje, unutarnji poslovi i kultura koje je Pupovac dobio od Plenkovića… Đuro Glogoški je lijepo kazao da, ako će se već srpskoj manjini davati pomoćničko mjesto, neka se dade hrvatskim braniteljima srpske nacionalnosti, kojih, hvala Bogu, ima. No, čini se kako Milorad Pupovac ima monopol nad “vas celim” srpstvom. “Pacta sunt servanda”, odnosno ugovori (dogovori) se moraju izvršavati, jedno je od načela obveznog prava što Plenković kao pravnik vrlo dobro zna. I Pupovac je zatražio da se izvrši ugovor, odnosno da se njegovu sinu i snahi dade katedra na FFRi-u. Očito je s Lučinom sve riješeno, dakle na potezu su ministar Pavo Barišić (kojeg su, ironično, prozivali filoustašom) i Plenković.

Za vrijeme Jugoslavije učili smo hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski jezik i književnost. Vlada Zorana Milanovića je bila srbijansko-hrvatska vlada, a čini se da je Plenkovićeva vlada, bez pretjerivanja, hrvatsko-srbijanska.

Dakle, opet na djelu imamo dodvoravanje manjini koja uz pomoć vanjskih sila i domaćih izdajnika uspijeva sve druge učiniti građanima drugog reda. Žalosno je da se Hrvati i nakon 26 godina otkako imaju vlastitu državu boje (ili neznaju, što je gore?) ponašati kao svoj na svome. Ako je suradnja s Pupovcem prihvatljiva, ako ne i poželjna, onda je samo pitanje vremena kad će se pristupiti velikoj koaliciji; no na primjeru smo oduzimanja imuniteta Stevi Culeju vidjeli da velika koalicija već postoji, i možemo samo dodati, vrlo je funkcionalna.

Josip Gajski/hrsvijet.net

1 comment

  1. Mario Milovčić

    Ljudi moji, pa je li moguće da taj četnik u celofanu Pupavac, eksponent Srbije i SPC, može ucijeniti cijelu Hrvatsku, hrvatsku vladu, HDZ i Most, premijera i ministre, Sabor i zastupnike?? Kome je on to potreban i zašto mu se daje važnost? Prisiljava li to EU Plenkovića držeći ga za jaja da titra Srbima neku stvar ili je on stvarno, kako je pisao Josip Gajski prije 6 mjeseci a nismo vjerovali, Šeksov i Mesićev projekt “Sanader 2”? Taj etnonacionalist i prstom prijeteći prikriveni četnički ideolog hrvatskih Srba ne smije nikako ostvariti svoje namjere pa i po cijenu pada Vlade, a možda to i žele Šeks, Mesić i ostala bradata mafija, ne bi li opet na mala vrata preko uljuđenoga i naivnoga Bernardića uzjahali na Markov trg notorni Zoki i Ostoja s metaStazićem, majorom Baukom, te stupidnim Marasom i Beus-Tahirovićem. Hoće li ministar Pavo Barišić moći biti brana tome ili će završiti kao i Hasanbegović??? Plenki, ne igraj se!!

Odgovori

Skip to content