Polaganje ruža za sve studente ubijene i proganjane u jugoslavenskom komunističkom režimu

Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnim prostorima u subotu 10. prosinca 2016., s početkom u 10 sati, uz ogradu Sveučilišta, na Kazališnom trgu u Zagrebu, organizira polaganje ruža za sve studente ubijene i proganjane u jugoslavenskom komunističkom režimu.

Prisjećajući se djela studenata – žrtava jugoslavenskog komunističkog režima, Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnim prostorima poziva sve hrvatske domoljube da im se pridruže.

-Josip Broz Tito odgovoran je za masovna ubijanja ljudi, pa i za masovne likvidacije studenata. Jugoslavenski su komunisti na Bleiburgu i na križnim putovima ubili tisuću studenata. Među žrtvama su bili Josip Lovrić, student poljoprivrede, Stipe Milas, student prava, Vladimir Hećimović, student medicine, Franjo Magdić, student šumarstva. Od 1945. do 1990. brojni su studenti i studentice režimu pružali otpor i doživjeli progone, mučenja i drakonske zatvorske kazne, primjerice: Alfred Obranić, Stanislav Janović, Ivan Kujundžić, Zorka Zane, Srna Matijević, Ivan Gabelica, Anđelko Mijatović, Bruno Bušić, Rudi Arapović, Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak, Marko Grubišić i Milan Sučac. Jugoslavenski komunisti pojedine su studente, u zatvorima i kaznionicama, i drugdje, i ubili, primjerice: Ivu Mašinu, Vjekoslava Balina i Stjepana Crnogorca – podsjećaju iz Građanske inicijative za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnim prostorima.

Povod ovoj već tradicionalnoj gesti Građanske inicijative za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnim prostorima je obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content