Saudijska Arabija prelazi s islamskog kalendara na Gregorijanski, koji se temelji na rođenju Isusa Krista

Thinkstock

Saudijska Arabija prebacuje se s islamskog kalendara na gregorijanski koji se temelji na rođenju Isusa Krista, piše Christianpost.com

Kraljevina Saudijska Arabija prebacila se s islamskog kalendara, koji počinje s emigracijom Muhameda iz Meke u Medinu, na “zapadni” gregorijanski kalendar, nazvan po papi Grguru XIII.

Odluka je donijeta tijekom nedavne sjednici kabineta na čelu s kraljem Salmanom bin Abdul Azizom koja je predviđena kao mjera štednje kako bi se riješio proračunski manjak. Izvješća tvrde da je pad cijena sirove nafte, koje je započelo još 2014. godine, teško pogodilo najbolje svjetske izvoznike nafte.

Muslimanski kalendar, također poznat kao Hijri, gubi po 11 dana u godini, tako da se islamski blagdani rotiraju svake 32 godine. To dovodi do toga da službenici gube 11 dana od isplate plaće. Prije je samo privatni sektor koristio gregorijanski kalendar svojih kupaca nafte za izračun plaće.

Mjera, koja uključuje mnoge druge mjere rezanja troškova, stupila je na snagu u listopadu.

Plaće ministara smanjene su za 20 posto, a one od članova Shura vijeća za 15 posto. Državni službenici neće dobiti godišnji bonus za godinu dana, te obnavljanje ili produljenje postojećih ugovora neće uključivati povećanja plaća.

Nadalje, godišnji odmor za ministare također će se smanjiti sa 42 na 36 dana.

Oko 75 posto proračunskih prihoda, te čak 90 posto zarade od izvoza u Saudijskoj Arabiji dolazi iz naftne industrije. Kraljevstvo je vrlo ovisno o stranoj radnoj snazi, jer oko 80 posto zaposlenih u privatnom sektoru nisu Saudijci.

Saudijska Arabija tvrdi da su svi njezini građani muslimani, uglavnom suniti. Prema nekim procjenama, oko 1,5 milijuna kršćana, uglavnom stranaca, živi u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: narod.hr/christianpost.com

Odgovori

Skip to content