ANTE GUGO: Nekoliko kratkih činjenica o Stipi Mesiću koje ne bi trebalo opet zaboraviti

– U svibnju 1991., kad predstavnici tadašnje Europske zajednice dolaze u posjet Borisavu Joviću posredovati za dogovor o novom ustrojstvu Jugoslavije, pitaju ga kakav problem Srbi imaju s Hrvatima. Jović odgovara da je ono što se događa u Hrvatskoj obnova NDH. Priča o negiranju ustaških zločina i kako u tome sudjeluju najviši dužnosnici HDZ-a.

– Povod dolasku europske dvanaestorice bio je odbijanje četvorice članova Predsjedništva SFRJ da Mesića imenuju predsjednikom Predsjedništva. Po diktatu Miloševića, osim Jovića, protiv su bili predstavnici Crne Gore, Vojvodine/Srbije i Kosova/Srbije.

– Nakon propalog Mesićevog imenovanja Jović i Milošević su otišli kod Adžića i Kadijevića, dvojice generala koji su zapovjedali s JNA i pohvalili se kako su blokirali Mesića. Adžić je opsovao Jovića i rekao mu da bi ga sad najrađe strijeljao jer je Mesić njihov čovjek.

– Kad je u svibnju 1992. predsjednik Tuđman izjavio da više ne dolazi u obzir nikakva jugoslavenska konfederacija, Mesić i Manolić su počeli svoj put odlaska iz HDZ-a, što su kasnije opravdavali lažnim optužbama o BiH.

O svemu ovom opširnije sam pisao u svojoj knjizi Oluja koju nismo mogli izbjeći, koja je u Hrvatskoj potpuno rasprodana, a izdanje na engleskom jeziku se dobro prodaje u ostatku svijeta, napisao je Ante Gugo.

Izvor: kamenjar.com

 

Odgovori

Skip to content