DRAMATIČNO U BiH: Država se iznutra raspada!

BiH se iznutra raspada, zapravo se već raspala, zbog čega je njena budućnost potpuno neizvjesna i veliko je pitanje može li preživjeti.

U međusobnom ratu koji vode političari predstavljajući sami sebe „jedinim vjerodostojnim zaštitnicima naroda kojem pripadaju“, već je poginula istina.

A ona kaže da se BiH iznutra raspada, zapravo se već raspala, zbog čega je njena budućnost potpuno neizvjesna i veliko je pitanje može li preživjeti.

Akcija i šutnja

Europska unija i SAD već dugo stoje sa strane uz slanje verbalnih poruka da su čvrsto uz BiH i njenu euroatlantsku budućnost, ali ne povlače nikakve konkretne poteze s objašnjenjem da je sve u rukama bh. političara. Međutim, bh. političari su takvu situaciju i povjerenje iskoristili i koriste za osobne interese zbog čega su država i bosanskohercegovački građani stjerani u provaliju. Istovremeno, vješto koriste za zadržavanje statusa quo i bitku između SAD i Rusije za kontrolu nad Balkanom, a u tom obračunu BiH ima ulogu „centarfora“.

Kako saznajemo, vjetar nade u BiH mogao bi stići iz Washingtona za nekoliko mjeseci, precizno početkom srpnja u vidu ozbiljne intervencije nove američke administracije. Ako bi to dovelo do uklanjanja sadašnjih gospodara života i smrti BiH, onda država ima budućnost.

Sve što je od državnog značaja i interesa sada je napadnuto sa svih strana, potpuno svejedno da li se to radi direktno ili podržava šutnjom. Na udaru su, točnije pokušavaju se razbiti, rasturiti i na kraju ukinuti Ustavni sud BiH, Tužiteljstvo BiH, Sud BiH, Vijeće ministara, Oružane snage BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), Agencija za istrage i zaštitu (SIPA)…

Sve se to čini pod plaštom bitke za „vraćanje u život izvornog Daytonskog mirovnog sporazuma“ iza čega stoji ništa drugo do namjera da se Federacija podijeli na dva entiteta kako bi BiH imala tri države – srpsku, bošnjačku i hrvatsku. Dokazi, crno na bijelo postoje. Milorad Dodik radi sve kako bi se RS odcijepila od BiH i spojila sa Srbijom, Dragan Čović ima detaljno iscrtanu kartu svoje Herceg Bosne, a Bakir Izetbegović za građane nepodnošljivom lakoćom šutnje čeka da mu njih dvojica vrate protuuslugu za tiho podržavanje i stave u krilo komad BiH, odnosno bošnjačku Bosnu. Naravno, za svemu što se događa nisu nevini SBB niti SDS koji vodi Savez za promjene jer su dio većine u Parlamentu BiH, imaju ministre u Vijeću ministara, a SBB je u koaliciji sa SDA i HDZ-om u Federaciji i ima ministre u Vladi Federacije.

S obzirom da su šefovi najjačih stranaka privatizirali parlamente na svim razinama, od parlamentaraca – općinskih, županijskih, entitetskih i državnih – ne treba ništa očekivati osim da ostanu ono što jesu, glasačka mašina svojih stranačkih šefova. U pozadini dobrovoljnog pristajanja na takvu ulogu nema ništa osim interesa za osobni komoditet i lagodan život plaćen iz proračuna.

Zarobljena država

Pojednostavljeno, sukobi i tenzije uključujući i međunacionalne, koji su potpuno zarobili državu i njenu budućnost su taktika i strategija političkih stranaka i njihovih prava, zapravo su dio međustranačkog razumijevanja. Nikako se ne mogu kvalificirati kao nerazumijevanje između političkih stranaka i njihove borbe za „interese države i građana“. Prema onome što se događa, za političare ne postoji bosanskohercegovačka država niti bosanskohercegovački građani i baš zbog toga zemlja je u zadnjoj fazi unutarnjeg raspada.

Da je drugačije, da im je stalo do države, državni parlamentarci bi se otrgnuli iz kandži stranačkih šefova, preuzeli ono što im pripada, zakonodavnu i izvedeno iz toga izvršnu vlast. S druge strane, glavni državni tužitelj uradio bi svoj dio posla i država bi u sedam dana bila očišćena od „klipova u kotaču budućnosti“.

Da li bi takav preokret dozvolila međunarodna zajednica s obzirom na ono što se događa u svijetu, prije svega krize u EU i veza između Rusije i nove američke administracije na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom? Naši izvori iz inozemnih diplomatskih krugova u Sarajevu kažu da su prvaci bh. političke scene sami odveli svoju zemlju u izolaciju jer to najviše odgovara njihovim interesima pošto u ovakvoj situaciji nikome ne moraju polagati račune, uz napomenu da je „istina kako u toj akciji koja još traje imaju podršku nekih država“.

Isti izvori dodaju da Europska unija nije htjela, nije mogla, ili se pokazala nesposobnom da riješi pitanje BiH. Washington je dao EU tu nadležnost i koliko god BiH bila daleko od SAD i zemlja koja joj nije prioritet, ima nagovještaja da bi Amerika mogla „završiti svoj nezavršeni posao u BiH“. Ključni razlog je širenje i jačanje zone svog utjecaja jer Rusija ne odustaje od namjere da BiH zajedno s Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom stavi pod svoju apsolutnu kontrolu“.

Izetbegović i Čović znali za Ivanićev plan?

Prema onome što se priča u domaćim političkim krugovima, a još više inozemnim, postrojavanje pripadnika Oružanih snaga BiH 9. siječnja u Banjoj Luci tokom obilježavanja neustavnog Dana RS.a nije bilo nikakvo iznenađenje za članove Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je naredio postrojavanje, svoje kolege obavijestio je što će učiniti, a navodno je sve dogovorio s Izetbegovićem.

Upravo se u tome traže i nalaze tumačenja za nevjerojatno zakašnjele i mlade reakcije Izetbegovića na izvođenje naoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci 9. siječnja koje je okvalificirano kao rušenje ustavnog poretka. Čović je javno priopćio da se od svega toga pravi problem koji ne postoji.

U toku je zataškavanje onoga što se desilo, a priče o istragama nisu ništa do zamajavanje javnosti i kupovina vremena, uostalom nije Mladen Ivanić tek tako i slučajno javno na sebe preuzeo svu odgovornost. Generalna proba onoga što bi dalje moglo da se događa uspješno je završena, Oružane snage BiH su načete na nacionalnoj osnovi, a sve sliči na referendum koji je u rujnu prošle godine održan u RS-u i na čijim krilima taj entitet vodi ključnu ofenzivu protiv BiH i za njen raspad.

Piše: M. Osmović/glasbrotnja.net

Odgovori

Skip to content