GORDAN MALIĆ: Dalijino Povjerenstvo radi loše, dramatično, populistički i jeftino

Izvor slike: screenshot

”Rad povjerenstva u mandatu Milanovićeve Vlade bio je nejavan i dosta samozatajan”, kaže u razgovoru za direktno.hr istraživački novinar Gordan Malić.

“Bavili su se sporednim i manje atraktivnim slučajevima, jedva da je itko za njih znao. Predsjednicu povjerenstva i članove izabrala je tadašnja saborska većina, oporba nije glasala. Ili u mandatu Milanovićeve Vlade nije bilo ozbiljnijih slučajeva sukoba interesa ili je Povjerenstvo funkcioniralo submisivno i direktivno kao i ostala državna tijela”, kaže poznati istraživački novinar Gordan Malić.

Zamolili smo ga, naime, da komentira rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je na svojoj sjednici održanoj u utorak konačno, nakon šest mjeseci, odlučivalo o tome je li bivši premijer i šef SDP-a Zoran Milanović bio u sukobu interesa u aferi Madison.

S druge strane, Povjerenstvo je zatražilo očitovanje iz Ureda Predsjednice RH nakon njezinog nedavnog puta u SAD, o čemu se i dalje vode rasprave.

Podsjetimo, rješavanje slučaja Madison, odnosno, odluku o tome (iako je DORH odbacio prijave protiv Milanovića kao neosnovane) je li se Milanović ogriješio o zakon, ili ne, predsjednica Dalija Orešković obećala je još u srpnju 2016. godine.

No, do toga nije došlo, već je na dnevni red stiglo tek sada, sredinom siječnja, što je potaknulo spekulacije kako je Orešković to stavila na stol isključivo zato da bi se izbjegle optužbe da je Povjerenstvo jednostrano.

Činjenica jest da su i predsjednica i članovi u to tijelo izabrani za vrijeme Milanovićeve Vlade pa se u javnosti i nagađalo kako se afera Madison svjesno zataškava jer se time vraća usluga Milanoviću.

Potvrđuje nam to i Malić koji kaže:

”Ja imam dojam da je riječ o ovom drugom i da je Povjerenstvo svjesno propustilo istražiti mogući sukob interesa premijera Milanovića i članova njegove obitelji na što je ukazivao i Slavko Linić”.

I dodaje:

”Jedan mandat poslije imamo potpuno drugu sliku;, rad Povjerenstva ne silazi s naslovnica, svaku sjednicu najavljuje se kao spektakl, otvaraju se tzv. veliki predmeti i ide se na najviše adrese. Na prvi pogled radi se ili o dva potpuno različita Povjerenstva, ili dva potpuno različita pristupa. U svakom slučaju, kvaliteta odluka koje Povjerenstvo donosi je loše, one su često špekulativne, kao sada u slučaju odlaska Predsjednice u SAD, za kojeg možete misliti da je drugorazredan, ali ne možete reći da je protuzakonit, niti se njim možete baviti na taj način”.

Moj dojam je da Povjerenstvo želi učvrstiti svoju poziciju u javnosti i kako bi zadržalo svoje pozicije u nomenklaturi. To rade dramatično, populistički i jeftino, onako kako je DORH progonio Ivu Sanadera, a što je dovelo do obaranja presuda na višim sudskim instancama. U Hrvatskoj nitko ne može tako očito kršiti zakon, koliko ga naše institucije mogu loše progoniti”, zaključuje Malić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content