NIKOLIĆ OTVORENO PRIJETI KOSOVU: Ne želimo rat, ali dužni smo zaštititi svoje građane i teritorij

Izvor slike: faH

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je nakon završenog sastanka Savjeta za nacionalnu sigurnost, da su događaji vezani za sporni vlak posljednji trzaji Obamine administracije.

“Predmet dijaloga u Bruxellesu treba biti samo vlak, odnosno sloboda kretanja, inače ne vidim o čemu trebamo pregovarati s privremenim institucijama Prištine i EU”, kazao je Nikolić.

Traži odgovor Europske unije u vezi izjave kosovskog premijera Ise Mustafe da su za zaustavljanje vlaka imali suglasnost EU. Sinoćnje pojavljivanje jedinice ROSU shvatio je kao znak da Albanci žele rat, piše Večernji.

“Upozoravam sve u privremenim institucijama u Prištini da ne ustupaju na teritorije gdje ne mogu biti. Mi ne želimo rat, ali po Ustavu smo dužni zaštititi svoj komad teritorija i građane. Svaki novi pokušaj završit će loše. O tome neka razmišljaju Albanci i njihovi sponzori”, poručuje Nikolić.

Podsjetimo, srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je osobno tražio zaustavljanje vlaka Beograd-Kosovska Mitrovica kako bi se izbjegli sukobi Srba i Albanca, nakon što je Priština angažirala policiju i poslala specijalce da kontroliraju putnike.

Vlak, koji je jutros krenuo iz Beograda, oko 16,30 sati zaustavljen je u Raškoj na jugu Srbije, nakon što je na prijelazu Jarinje s Kosovom pojačan broj kosovskih policajaca.

Riječ je vlaku na kojem je na nekoliko svjetskih jezika, uključujući i albanski, napisano “Kosovo je Srbija”, a u njemu su freske, fotografije i podaci o kulturnoj baštini Srba na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a. Radi se, među ostalim, o sjedištu Srpske pravoslavne crkve (SPC) – Pećkoj patrijaršiji i manastiru Visoki Dečani.

Vučić je na izvanrednoj konferenciji za novinare najavio da će o “kriznoj situaciji” izvijestiti visoke dužnosnike EU i vodećih svjetskih sila.

Istaknuo je da su mir i stabilnost najvažniji interesi na Zapadnom Balkanu i upozorio “sve da niti ne pomišljaju da interveniraju protiv Srba zato što misle da su jaki”.

Vučić je ocijenio da je Priština pripremala “ratne igre” i planirala da se vlak iz Beograda zaustavi i započnu sukobi širih razmjera.

“Bile su problem čokoladice iz Srbije, pa đuveč iz Srbije, sad je je problem vlak iz Srbije….Pa nismo poslali tenk nego vlak… Nama je jedni problem da netko niti ne pomisli da ubija Srbe. Mi nećemo dopusti da neko nekažnjeno ubija Srbe”, rekao je dramatično Vučić.

“Vlak s običnim putnicima nije prijetnja nikome, kao što ni čokoladice nisu prijetnja nikome”, rekao je Vučić aludirajući na nedavni slučaj s čokoladicama iz Srbije koje je djeci ratnih veterana dijelila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Izvor: direktno.hr

2 comments

  1. j.matic

    Nista novoga Vec niste zaista dugo u borbi ili Ratu vi nemozete zivjeti u miru Uvjek se borite protiv nekoga Za vas nitko ne postoji samo vi Svi va susjedi mrze Pa sada I Crnogorci I Oni su konacno shvatili Tko ste vi I sto mislite Svi su krivi samo ste vi najposteniji Za dom spremni

  2. Sidland Pilar

    1914 započeli rat, 1918 uveli diktaturu, 1928 ubijali sve sto se miče u skupštini a govori Hrvatski ,1938 ubijali su od istre Dalmacije, like ,Slavonije Bosne i Hercegovina uz pokrštavanje svih pravoslavaca u Srbe,1941 nastavili rat 1945 pobili sve koji su se izjasnili Hrvatima i to nesmetan radili do 1990, 1991 ponovno započeli rat u Hrvatskoj BiH i malo u Sloveniji, a permanentno na Kosovu klali Albance od 1910 pa sve do 1999g. U međuvremenu su 100.000 crnogorac zapalili i poklali oduzeli im crkvu a 150.000 pretvorili u Srbe. To su naše “komšije” ugrožene od svih .
    Izgleda nije im dosadilo pa bi ponovno.

Odgovori

Skip to content