Pernarove postupke istražuje DORH

Foto Hanza Media

Nekoliko ravnatelja zagrebačkih škola prijavilo je saborskog zastupnika Ivana Pernara. I to zbog neovlaštenog ulaska u škole te objavljivanja fotografija maloljetnih učenika na javnom Facebook profilu.

Njegove postupke istražuje i DORH, a on je danas otišao i korak dalje – pa se s učenicima zaputio u – Sabor.

Pedesetak učenika i studenata došlo je na debatu u Sabor na Pernarov poziv.

Budući da posjet nije bio najavljen, učenici nisu pušteni u Sabor. Pa se debatiralo ispred vrata.

U nedjelju ispred Sabora, posljednjih dana po školama. Pernara je čak nekoliko ravnatelja prijavilo zbog neovlaštenog ulaska u škole i nedopuštenog fotografiranja s maloljetnom djecom.

”Pri tome je ignorirao zaustavljanje na porti. Bio je neprimjeren kolegici koja je sjajno reagirala i pristojno ga pokušala zaustaviti pri ulasku u razred”, rekla je Marija Rašan Križanac, ravnateljica Hotlijersko-turističke škole.

O svemu je pismom obaviješten i predsjednik Sabora. Nadležnim institucijama sve je prijavila i pravobraniteljica za djecu.

U državnom odvjetništvu su nam potvrdili da će sve prijave dobro razmotriti. Žele utvrditi ima li osnove za pokretanje prekršajnog ili kaznenog postupka protiv Ivana Pernara.

A slučajem će se pozabaviti i Ministarstvo obrazovanja.

Pernar kao zastupnik ima saborski imunitet, no on, podsjeća SDP-ov Peđa Grbin nije neograničen.

”Ukoliko nadležni utvrde da ovdje ima elemenata nekih djela – njega imunitet ne može zaštititi”, objašnjava Peđa Grbin, saborski zastupnik (SDP).

”Mora voditi brigu o javnom interesu iznad vlastitog, privatnog interesa”

Odvjetnik Volarević smatra da bi se moglo ispitati ima li u Pernarovim postupcima i elemenata kaznenog djela.

”Moguće je narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora, neovlašteno snimanje ili povreda privatnosti djeteta. Mislim da je izvjesno da je barem počinio neki od prekršaja po zakonu o prekršajima javnog reda i mira”, kaže odvjetnik Antonio Volarević.

A materijala, kaže, moglo bi biti i za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

”Saborski zastupnik gospodin Ivan Pernar mora voditi brigu o javnom interesu iznad vlastitog, privatnog interesa koji je u konkretnom slučaju očito usmjeren na osobnu promociju”, kaže Volarević za NovaTV.

Cijelo vrijeme, unatoč i upozorenjima pravobraniteljice – Pernar je nastavio s objavama na Facebooku.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content