PREDVIĐANJA ANALITIČARA: Velike su promjene pred današnjim svijetom!

Nakon anauguracijskog govora novog američkog predsjednika Donalda Trumpa analitičari su složni u ocjeni kako treba očekivati potpuno novu i drugačiju politiku SAD-a što će se reflektirati na ideološke, gospodarske i strateške promjene odnosa u današnjem svijetu.

-Čitav niz naglasaka iz njegovog govora sugeriraju potpuno novu i drugačiju politiku i okrenutost Amerike primarno Americi i njezinim interesima. Velike su promjene pred svijetom i Donald Trump je velika novost kakvu još nismo imali. Inauguracija i naglašen odnos prema crkvi da su se dogodili u Hrvatskoj, Donalda Trumpa vjerojatno bi Documenta prijavila policiji. Dakle, i tu se prikazala jedna posebnost. Za očekivati je da će u tom kontekstu biti stanovitih promjena – istaknuo je Tihomir Dujmović komentirajući nastupni govor novog američkog predsjednika za Direktno.hr.

Podsjeća da i u ideološkom i u gospodarskom smislu Trump najavljuje promjene.

-Trump mijenja globalizaciju i sigurno ništa više neće biti isto. On i u ideološkom i u gospodarskom smislu najavljuje promjene. Svijet u kojim deset multinacionalnih kompanija vlada kompletnim svijetom sa svjetonazorom koji svugdje mora biti jednoznačan je iza nas. Trump je shvatio da Amerika plaća ceh toj globalizaciji koja se okrenula prema Kini gdje je sve jeftinije. To je izazvalo ogroman ponor u Americi koja tone prema recesiji – analizira Dujmović.

Navodi kako se Trump obraća baš onoj obespravljenoj klasi i srednjem staležu koji su platili ceh upravo takve globalizacije – tome je kraj u gospodarstvu i u politici.

-Mi vidimo sada što će Trump mijenjati, ali još ne znamo što će to donijeti i kako provesti tu reduciranu globalizaciju, a to će biti zanimljivo gledati – ocijenio je Dujmović.

Osvrnuo se i na slab odaziv na Trumpovu inauguraciju.

-Očito je pritisak medija napravio svoje. On ima kompletan medijski establišment protiv sebe i to je odigralo stanovitu ulogu i ta histerija koju šire američki mediji, ali je urodilo plodom – zaključuje Dujmović.

Banac: Trump želi staviti Ameriku na prvo mjesto

Sveučilišni profesor Ivo Banac u izjavi za Direktno.hr kaže kako je Trumpov govor bio vrlo kratak, jasan i izravan.

-On želi preinake u Americi i smatra da je ona izgubila mnogo za vrijeme globalizacije – što želi popraviti – ocjenjuje Banac.

Naglašava kako Trump želi jaku Ameriku, a ne interese određenih skupina, staviti na prvo mjesto.

-Želi staviti Ameriku na prvo mjesto i misli da je to normalno ponašanje svake suverene države. Poslao je poruku da se Amerika vraća u ruke običnih ljudi i da je elita na neki način zemlju preotela običnom narodu, a to ovog trena prestaje – smatra profesor Banac.

R.H./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content