Splitska policija već danima lovi manijaka, ali mutna snimka kamere jedini je trag

Foto Ilustracija, Hanza Media

Je li mjesec i pol dana agonije koju prolaze stanovnici Spinuta i okolnih kvartova previše za njihove živce, ako se zna da policija u tom razdoblju nije pronašla napadača na šest, a u policiji nam kažu na – četiri žene. Iz iskaza napadnutih zna se da je napadač okretan, da je u dobi od tridesetak godina, da seksualno ne iskorištava žrtve, da je brutalan…

Napadač mijenja odjeću pa tu i tamo pročitamo da je bio odjeven u crnu trenerku ili zelenu majicu s kapuljačom, takozvani duks. E da, i mijenja žrtve, što dosta zbunjuje bilo koga tko se bavi kriminalistikom.

Kako stvari stoje, ni jedna napadnuta žena nema nikakvu zajedničku poveznicu (da su rodbinski povezane, da rade u istoj firmi, da imaju zajednički hobi…). I to je sve što znamo, a izgleda i što zna policija. Napadač je neki luđak, govore po Spinutu, a kad ih pitamo kako znaju kada nije ni otkriven, nemaju odgovor.

Kao da je ovaj brutalac nevidljiv, kao da je nadčovjek jer mjesec i po dana ga traže po kvartu policajci, ali on uvijek napada kad njih nema. Koliko je tih policajaca koji ga traže, tko tu akciju vodi, od čega se ona sastoji, nismo mogli doznati od PU splitsko-dalmatinske.

A pitali smo i Odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske u čemu je problem da na relativno malom prostoru ne mogu otkriti počinitelja. Zanimalo nas je i je li bilo privedenih osoba i je li formiran poseban tim za ovaj slučaj.

Htjeli smo i popričati s načelnikom Prve policijske postaje na čijem je teritoriju “ovaj slučaj” da nam odgovori na nekoliko pitanja, ali sve je bilo bezuspješno. Dobro, slučaj nije zaključen, obrada traje, pa nam je neophodno posegnuti i za neslužbenim resursima.

A oni govore da policija ima snimku jedne osobe koja bi odgovarala tom opisu, snimljenu s jedne nadzorne kamere. Muškarac na njoj nervozno šeta, panično se okreće, “zvirla” lijevo i desno i vidno je nervozan.

Ali ta snimka nije nastala u napadačkoj akciji na žrtve, a kada se slika poveća dobije zrnatu strukturu gdje se lice počinitelja ne vidi ni do te mjere da bi policija mogla pogledati svoju arhivu i usporediti je s dosadašnjim uličnim predatorima i napadačima.

Je li to napadač koji je navodno ovo ljeto napao jednu djevojčicu na Spinutu koja je vrišteći pobjegla u kuću, a njezini o tome nisu htjeli izvijestiti policiju? Policija se trudi koliko zna i može, jer su, osim četiri napadnute žene, ispitali su još najmanje tridesetak osoba koje su nakon toga puštene.

U policiji izričito tvrde da su im prijavljena četiri napada, i to tri na Spinutu i jedan u blizini Robne kuće “Dobri”, dok dva napada koja su se spominjala u medijima kao što je onaj u blizini parka Emanuela Vidovića i još jedan slučaj na Lovretu nitko nikada nije prijavio, a oni nakon izlaska na teren nisu ništa sumnjivo evidentirali.

– Prema do sada prikupljenim saznanjima ne možemo potvrditi da se u slučajevima napada u studenome prošle godine i u siječnju ove godine radi o istoj osobi. Osim navedenih, nismo zaprimili druge prijave sličnih napada na području Grada Splita. U odnosu na naprijed navedena četiri prijavljena napada na ženske osobe, odmah smo po zaprimljenim prijavama izišli na mjesto događaja, poduzeli radnje iz nadležnosti policije, te započeli s kriminalističkim istraživanjima kojima je do sada obuhvaćen veći broj osoba. Poduzimamo intenzivne mjere i radnje iz nadležnosti policije, surađujemo sa žrtvama, provjeravamo sva saznanja i informacije, te smo u stalnom kontaktu s predstavnicima građana, a sve u cilju pronalaska počinitelja – govore nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content