KOD NEKIH ČAK I OVO PROLAZI Kakva smijurija: Srbijansko nijekanje stvarnosti i stvaranje mitova

Početkom 19. stoljeća, mađarski se narod pod Habsburgovcima našao u nevolji; najbliži narod koji govori jezik srodan mađarskom nalazio se na mongolskim stepama – Mađari su bili okruženi prvenstveno Slavenima (Česima, Slovacima, Poljacima i Hrvatima) i Germanima (Nijemcima i Austrijancima) te su, shvativši da se narodi bude, ujedno spoznali opasnost da kao narod mogu naprosto – iščeznuti.

Tada je započeo mađarski preporod: popisale su se mađarske riječi, stvoren je standardni jezik, sakupljeni su običaji i kulturne posebnosti svih mađarskih pokrajina – pola stoljeća kasnije Mađari su natjerali najmoćniju zemlju ondašnjeg svijeta na kompromis zvan Austro-Ugarska.

U sličnom se položaju tada nalazila i Srbija, no umjesto da posegnu za onime što imaju, oni su po uvriježenom bizantinsko-osmanskom običaju posegli za – tuđim. I tako je iz kompleksa i straha od nestanka stvoren mit o Velikoj Srbiji. 1844. godine Beograd je glavni grad srpskog principata, to je palanka s nešto iznad 10 000 stanovnika i 12 džamija (!). Tada u Beograd dolazi Čeh František (Franjo) Zah i piše politički program o nužnosti stvaranja zajedničke države svih južnih Slavena.

Zah je, kao i mnogi tada mu suvremeni (ali i neki trenutni) hrvatski naivci, bio nezadovoljan podjarmljenošću malih slavenskih naroda (Čeha, Hrvata, Slovaka, Srba) i smatrao je da se velikim silama mogu oduprijeti samo ako se ujedine (u Jugoslaviju). I u toj blatnjavoj mahali s jednom džamijom na 1000 stanovnika, Ilija Garašanin prepisuje Zahov politički program i mijenja samo ime Jugoslavija u – Velika Srbija.

I to ludilo traje do dana današnjega, a kroz povijest je izazivalo samo krv i nesreću. Srbi su svoj identitet spasili tako što su ga izmislili. Uvijek teturajući između zbilje i bajke, iz godine u godinu, iz desetljeća u desetljeće, mit se raspiruje i buja; zapravo je proporcionalno: što je zbilja po Srbe i njihovu državu gora, to je bajka fantastičnija. Nijekanjem stvarnosti izbjegavaju svoje probleme i kupuju vrijeme, a ni sami ne znaju za što.

Svježi primjer tog potpunog pomračenja uma je u liku i djelu Jovana Deretića, koji ima doktorat na Sorboni (!), a tvrdi da je u 5. i 6. stoljeću cijela Europa bila srpska. Tvrdi da je aramejski jezik jedan srpski dijalekt, da je Biblija pisana na srpskom, da su Mojsije, Krist, Aleksandar Veliki bili Srbi…

I to sve u Srbiji prolazi kao nešto sasvim uobičajeno, normalno, da se ne kaže i poželjno. Najgore od svega je što takve zovu “srpski neoromantičari” kao da je to nekakav estetski pokret, a ne hrpa pomahnitalih luđaka koji lupetaju bez veze!

Srbi vole priče – i one koji ih lijepo pričaju! – a nemaju ozbiljnu granicu između književnosti i povijesti, već su to sve bajke prepune kompleksa manje vrijednosti koji se liječi time da je Isus bio Srbin, Mojsije je pisao na srpskom, cijela Europa je bila srpska it.d. Srbija je zemlja bez osjećaja za realnost, bez granica, bez povijesti, bez kulture, s bezveznim, seljačkim jezikom koja bi vodila imperijalnu politiku na bazi snoviđenja, tlapnji i buncanja! Srbija živi košmar svojih fantazija! „Dar al jihad“ (Vrata Svetog rata) – to je Srbija… Ratovi prolaze – a Srbi buncaju! Nitko Srbima ništa ne može objasniti – jer oni sve znaju!

I upravo zbog tog trzaja iz 19. stoljeća, kad je Garašanin Jugoslaviju zamijenio Velikom Srbijom, proliveno je toliko krvi i uništeno toliko života. Upravo zbog tog „spasonosnog mita“ da se „vas cela vasiona“ urotila protiv Srba, prva i druga Jugoslavija bile su samo neki vid Velike Srbije – ništa više, ništa manje. I sve te velike srpske „pobjede“ – kosovska bitka, cerska bitka, kolubarska bitka – sve su to simptomi jedne skoro globalne shizofrenije i zajedničkog buncanja i ludila.

Diplomati bi prije svega trebali biti povjesničari, kako bi razumjeli s kim imaju posla. Trenutna hrvatska politika je dopustila otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, no to je potpuno nebitno; Srbe nije briga ni za poglavlje 26 ni za bilo kakvo poglavlje uopće. Oni i dalje tjeraju mak na konac četničkim dernecima u Hrvatskoj (domjenak SNV-a), govorima Šljivančanina, dijeljenjem letaka na ulazu u t. zv. Republiku Srpsku o „genocidnosti Hrvata“, ustrojavanjem nekakvih jedinica u Banja Luci, nabavki MIG-ova…

Srbe treba u potpunosti zanemariti. Ostali su bez Crne Gore, bez Kosova, a sad će im i Vojvodina skliznuti iz ruku. Srbi laju, karavana prolazi… I na kraju će ostati na onom od čega je sve krenulo – beogradskog pašaluka, blatnjave mahale, s nešto manje džamija i nešto više stanovnika…

F. Perić/hrsvijet.net

7 comments

  1. Mario Milovčić

    Znate onu narodnu izreku: “Ko o čemu, kurva o poštenju!”, dakle, jednostavno je nepojmljivo što sve srbska paranoja može smisliti i time još pridobiti pozornost medija svoje bolesne nacije, a čini se, i dobroga dijela bolesnih medija i političara u našoj Hrvatskoj. Ovo što je ovaj tzv. prof-mašinac Deretić izgovorio potvrđuje onu rečenicu psihijatra Jovana Raškovića iz 1990. da su Srbi ludi narod i nije čudo da su im vođe bili psihijatri Rašković u Hrvatskoj i Karadžić u BiH. Možda je i Garašanin bio psihić ili barem pacijent, kad je svojim luđački snom o “vasionskoj Srbiji” zaludio takav ludi narod da već 170 godina sanja mit o “zemaljskoj velikoj Srbiji” i 70 godina priča o “nebeskoj Srbiji iz Jasenovca”, i ne može se sjetiti da su od Kosova do danas izgubili sve ratove, koje su onda njihovi bolesni “ideolozi, istoričari, pesnici i udbaši” od Vuka do Slobe pretvarali u “mitske pobede arijskog vascelog srpstva”. Servi=robovi uma!!

  2. Sidland

    Srbija je zemlja bez osjećaja za realnost, bez granica, bez povijesti, bez kulture, s bezveznim, seljačkim jezikom koja bi vodila imperijalnu politiku na bazi snoviđenja, tlapnji i buncanja! Srbija živi košmar svojih fantazija! „Dar al jihad“ (Vrata Svetog rata) – to je Srbija… Ratovi prolaze – a Srbi buncaju! Nitko Srbima ništa ne može objasniti – jer oni sve znaju!

  3. Boris Perić

    Nevjerojatno da se otomansko carstvo uspjelo demokratizirati, uljuditi, a cincarsko velikosrpsko ostalo na onodobnoj mentalnoj i moralnoj razini! Ipak, vjerujem u dio osvještene srpske nacionalne svijesti, koja će ove idiote baciti u Dunav i Drinu!!!

  4. vadlja branko dipl ing građP,

    U ovom članku sve je rečeno, pa se nema što dodati.Upravo sada sve srpske radiostanice , i svi portali upravo o tome govore,kako treba pod pokroviteljstvom Rusije, ostvariti VELIKU SRBIJU.,

Odgovori

Skip to content