Svjedočanstvo vjere zlatnog olimpijca Josipa Glasnovića

Josip Glasnović i mons. Antun Sente u Nacionalnom svetištu svetog Josipa / PETRA VUKOVIĆ

Generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, 25. siječnja u povodu druge srijede velike pobožnosti koja se održava na čast svetom Josipu.

Koncelebrirali su mons. Antun Sente ml., rektor svetišta, Ivica Tolla, župnik župe svetog Antuna Padovanskog iz Generalskog Stola i o. Czeslaw Bielen iz karlovačke župe BDM Snježne-Kamensko čiji su vjernici tu srijedu hodočastili svetom Josipu. Misu je pjesmom animirao zbor svetišta „Sveti Josip” predvođen s. Blandinom Rakarić.

Druga srijeda pobožnosti obuhvatila je i blagdan Obraćenja svetog Pavla što je mons. Palić iskoristio u propovijedi kako bi objasnio poveznicu i sličnost svetoga Pavla i svetoga Josipa. Istaknuo je kako Sveto pismo obiluje Pavlovim poslanicama dok s druge strane u njemu ne nalazimo niti jednu Josipovu riječ. Ipak, obojica su ponajviše govorila svojim životom, svojim djelima, ponašanjem i primjerom.

„Njihov život bio je život onih koji slušaju. Slušali su poticaj Duha Božjega i time nam i danas služe kao primjer. Obojica su vjerovali i imali otvoreno srce za Boga”, pojasnio je propovjednik te pozvao vjernike da slijede primjer ovih dvaju svetaca. „Pozvani smo biti znakovima svjetlosti, a biti znakom svjetlosti znači biti čovjek obraćenja, znači biti čovjek promjene”, istaknuo je je mons. Palić.

Već je uobičajeno da u Josipovoj velikoj pobožnosti pri kraju mise svoju vjeru svjedoči neka javna osoba. Ovu srijedu vjernici su imali priliku poslušati zlatnog olimpijca Josipa Glasnovića. Josip je istaknuo kako je kao i većina vjernika svoju vjeru upoznao i produbljivao u okruženju svoje obitelji te da mu je danas ona bitan dio života. Otkrio je da u svojoj torbi sa streljačkom opremom nosi čudotvornu Gospinu medaljicu, te da mu molitva pomaže da prilikom sportskih natjecanja pronađe potrebnu snagu i mir. Istaknuo je i kako se ponosi imenom koje je dobio po svome djedu Josipu i kako je zahvalan što je sveti Josip zaštitnik Hrvatske koju s radošću predstavlja u svome sportu.

Na kraju svjedočanstva mons. Sente podario je Josipu Glasnoviću kip svetog Josipa u želji da mu pomogne na putu ka novim sportskim uspjesima. U takvom sportskom ozračju rektor svetišta prenio je okupljenim vjernicima poruku koju mu je uputio Željko Babić, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, koji se nakon prolaska u polufinale Svjetskog prvenstva zahvalio svima na podršci i molitvi, te preporučio i sebe i hrvatske rukometaše u daljnje molitve i zagovor svetog Josipa, što još jednom pokazuje jednu lijepu povezanost i prijateljstvo Nacionalnog svetišta svetog Josipa i Hrvatske rukometne reprezentacije.

MISIJA / MATIJA BARBERIĆ

Odgovori

Skip to content