Važan je jedino sud Partije

Nitko od gostiju u emisiji koji su napadali prof. Barišića, član Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić i dr.sc. Tomislav Bracanović s Hrvatskih studija, jedan od četvorice koji su podnijeli prijavu, nije pokušao niti jednom riječju osporiti riječi prof. Barišića.

Usinoćnjoj emisiji HTV-a Otvoreno urednika i voditelja Domagoja Novokmeta o plagijatu u znanosti i politici sudjelovali su ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Pavo Barišić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras, dr.sc. Tomislav Bracanović s Hrvatskih studija, član Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić i profesor emeritus Igor Čatić.

Težište emisije bilo je na „slučaju Barišić“, odnosno na odluci Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju da je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kriv za plagiranje. Ta je vijest objavljena i u udarnim informativnim emisijama kako HTV-a, tako i drugih televizija te na portalima većine velikih hrvatskih medijskih kuća.

U spomenutim medijskim izvještajima neki, primjerice predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, otvoreno nazivali ministra Barišića „dokazanim plagijatorom“ i naširoko se zahtijevala njegova ostavka.

Nešto napokon i o meritumu

U samoj emisiji Otvoreno urednika i voditelja Domagoja Novokmeta konačno se moglo čuti i o onome što bi trebalo biti najvažnije, i zapravo jedino važno, a to je činjenično stanje. Ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Pavo Barišić je negdje oko polovice emisije dobio napokon priliku reći o čemu se zapravo radi. Riječ je o radu objavljenom 2008., u kojem u jednoj od 6 fusnota od 15-ak kartica teksta zaista stoji jedna rečenica drugog znanstvenika bez reference, odnosno bez imena autora te rečenice i djela u kojem je objavljena.

No to nije sve, dr. Barišić je sinoć nadalje ustvrdio da se radi o tiskarskoj pogrješci, u što će svatko dobronamjeran i objektivan povjerovati, budući da je dr. Barišić pokazao španjolski i njemački prijevod svoga članka, koji su tiskani u Španjolskoj i Njemačkoj 2009. i 2010., i u kojima je navedena pogrješka ispravljena te uz „spornu“ rečenicu stoji referenca na rad iz kojeg je preuzeta. (Napominjemo da je prva prijava protiv dr. Barišića u svezi tog članka podnesena nakon toga, 2011.)

Nitko od gostiju u emisiji koji su napadali prof. Barišića, član Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić i dr.sc. Tomislav Bracanović s Hrvatskih studija, jedan od četvorice koji su podnijeli prijavu, nije pokušao niti jednom riječju osporiti riječi prof. Barišića. Dr. Bracanović se jedino na samom kraju emisije „proslavio“ izjavom da bi odgovornost trebali snositi i plagijatori i oni koji su osumnjičeni za plagijat. Tako nešto nije se tražilo još od „zlatnih dana“ komunizma i suda Partije.

Bilo je logično očekivati da će danas uslijediti isprike prof. Barišiću, kako pojedinaca poput Ivana Vrdoljaka i akademika Silobrčića, tako i medija koji su napadali prof. Barišića, uključujući, primjerice, i HTV zbog priloga u na činjenicama neutemeljenoga jučerašnjem središnjem Dnevniku. No, događa se nešto sasvim drugo.

Tako se čak i na portalu HRT-a, vijesti.hrt.hr, u izvještaju o vlastitoj sinoćnjoj emisiji Otvoreno uz tekst koji prenosimo u cijelosti, može vidjeti, uz 4 kraća isječka iz te emisije, i snimka cijele emisije. U tekstu članka niti jednom se riječju ne spominje što je o meritumu stvari rekao dr. Barišić, kao ni u jednom od 4 kraća isječka. Istina se dakle može saznati samo ako netko smogne vremena pogledati cijelu emisiju, u ostalim dijelovima priloga o meritumu nema niti naznake.

Mnoge na HRT-u očito uopće ne zanima istina, što napokon najbolje potvrđuje ilustrira izvještaj HRT-a o vlastitoj emisiji Otvoreno Ako to nije znak za uzbunu sadašnjoj vladi Hrvatske, u kojoj je gostovao njen ministar, ne znamo što bi trebalo biti. A, budući da neki ‘novinari’ javne televizije očito ne žele zaštiti ministra u Vladi od lažnih objeda čak i kad on gostuje u HRT-ovim emisijama, to bi sada jasno, javno i nedvosmisleno trebao učiniti nadređeni ministra Barišića, predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content