EKSKLUZIVNO: Sauchi prijeti uhićenje, DORH zatražio skidanje imuniteta

Portal direktno.hr u posjedu je zahtjeva predsjednika Sabora Bože Petrova predsjedniku Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarku Tušeku.

Božo Petrov traži odobrenje lišenja slobode, određivanje pritvora, istražnog zatvora i pokretanje kaznenog postupka protiv Tomislava Sauche, zastupnika SDP-a.

Taj je zahtjev predsjedniku Sabora podnijelo Državno odvjetništvo RH u četvrtak, 9. veljače.

Za pretpostaviti je da je povod ovom zahtjevu ‘Afera dnevnice’.

Podsjetimo, državna revizija ustanovila je kako je Ured bivšeg premijera Zorana Milanovića, kojem je predstojnik bio upravo Saucha, isplaćivao dnevnice za inozemna putovanja bez dokaza o putovanjima, u vrijednosti preko 300 tisuća kuna.

Prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera na imena trojice njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je 307. 785 kuna za inozemne dnevnice.

Riječ je o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160. Ispada da je svaki na službenom putu boravio gotovo pola godine. Zanimljivo je da su sva putovanja trajala između 9 i 12 dana. Naknadno su svi demantirali da su putovali na račun Ureda.

”Ovdje se radi o gruboj grešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu”, rekao je Saucha u izjavi netom nakon razotkrivanja afere u nedjelju.

U međuvremenu u medijima se pojavila i informacija kako bi u aferu mogao biti upleten Zvonko Matišić, bivši ravnatelj Ureda za opće poslove Vlade i Sabora, osoba je koja je sa svojim ljudima trebala imati uvid u sve putne naloge budući da se operativno cijela procedura isplate dnevnica provodi u tom uredu. Riječ je o sinu vozača pokojnog Ivice Račana, bivšeg premijera i predsjednika SDP-a, koji je za vrijeme trećesiječanjske Račanove Vlade zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Ovakav rasplet situacije izrazito je štetan ne samo za Sauchu, već i za integritet Zorana Milanovića kojemu je Saucha četiri godine bio desna ruka u Banskim dvorima.

Vrijedi podsjetiti kako su se uz Sauchino ime vezivale kontroverze još za Milanovićeva mandata, kada je portal direktno.hr otkrio da je Saucha vrijeđao policajce na Sljemenu, tijekom utrke Snježna kraljica.

Direktno.hr ga razotkrio: Saucha kažnjen zbog divljanja na Sljemenu

get_img

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content