EVO KAKO IZGLEDA PROSJEČAN ‘ANTIFAŠIST’

Sjećate se Njeca Hranjeca s braniteljskog prosvjeda? Danas je Sonja Hranjec!

Kasnije je dao nekoliko intervjua, za “lupigu”, “nacional”, i “radio gornji grad” u kojima objašnjava “zašto ne vjeruje u hrvatski san, zašto govori o Jugoslaviji s nostalgijom iako se rodio kada se Jugoslavija faktički raspala”, i zašto je svoj novi punk band nazvao “Srbi”.

Dečko se proslavio prije nepune dvije godine, kad je iz nekog razloga odlučio na megafon pročitati roman Marije Jurić-Zagorke od 350 stranica braniteljima koji su prosvjedovali tražeći ostavku resornog ministra i njegovog pomoćnika. Što je inače u demokracijama normalna stvar, ali ne i u Hrvatskoj. Ili, točnije, ne i kad to radi u Hrvatskoj vjerojatno od medija najprezrenija društvina skupina – ratni veterani

Taj njegov čin nije privukao baš nikakvu pozornost branitelja koje je htio isprovocirati, osim što su neki komentirali “viš, dečec zna čitat i pisat, ne bi nikad rekal kad ga vidiš”. Ali je privukao ogromnu pozornost medija kojima je taj prosvjed bio trn u oku koliko i danas “liberalima” Trump. Pa su malom dali jako puno medijskog prostora, objavljivali intervjue u kojima je mogao spontano prezentirati vlastitu neukost, i promovirali ga gdje su stigli.

Njegovo objašnjenje je bilo da se, od kada zna za sebe, a rođen je 1989., sjeća kako taj “prokleti rat” tjelesno i mentalno ubija ljude oko njega. Inače je za druge valjda rat bio ugodno iskustvo, naročito za branitelje koji su u njemu ostali bez poneke ruke i noge. “Ja želim da ovaj rat prestane”, rekao je tada Hranjec, vjerojatno neinformiran da je rat završio kad je njemu bilo 6 godina. A smisao čitanja “Tajne Krvavog mosta”? Zanimalo ga je hoće li branitelji u prosvjedu napustiti šator u Savskoj 66 prije nego li on pročita roman. No odustao je prije kraja romana.

To je pomoglo porastu popularnosti njegove punk grupe Abergaz. Makar je i nama koji smo se furali na image punkera tamo negdje 77-78 nejasno zašto bi netko rođen nakon što je punk umro htio biti punker. Kasnije je dao nekoliko intervjua, za “lupigu”, “nacional”, i “radio gornji grad” u kojima objašnjava “zašto ne vjeruje u hrvatski san, zašto govori o Jugoslaviji s nostalgijom iako se rodio kada se Jugoslavija faktički raspala”, i zašto je svoj novi punk band nazvao “Srbi”.

Ovo potonje zato što misli da je to jako, strašno provokativno. A panker je jer u tome vidi vid borbe za “ugnjetavanu radničku klasu”, iako nikad nije radio niti bio dio radničke klase. Dečku je strašno cool i to što im je prvi album – “Srbima” – izašao na 10. travnja: “Meni je presmješno što je isti izašao na 10.4. što je ujedno i dan NDH – pa smo svim ovim današnjim ustašama i poltronima te ideologije tim činom simbolično sjebali tu njihovu anti-civilizacijsku i morbidnu obljetnicu”, kaže Njec. Siguran sam da to svakog ujkana u Hrvatskoj strašno iritira. Zacijelo prate punk scenu.

“Što se tiče tema pjesama – nema tu nekih “glavnih tema”, već se pjeva o onome, o čemu smo u tom trenu bivale inspirirane i uspjele to ubacit u formu pjesme i muzike, a inspiracija dolazi od svega mogućega i nemamo se namjeru ograničavati oko bilo kojih tema koje nas na pjesme inspiriraju”, priča on o tome. Pametan dečko, reklo bi se, zna što hoće. A zna i kojeg spola želi biti. Naime, dok u Abergazu Davor – što mu je pravo ime – nastupa kao “Njec Hranjec”, u “Srbima” nastupa kao – Sonja Hranjec.

“Svi ti aliasi su dio iste osobe – mene”, mudro tumači Sonja, “a kao osoba sa još uvijek fluidnim rodnim indentitom u tranziciji razvoja i spoznaje istoga – onda mi i prirodno dolazi se izjašnjavati i ovako i onako – pogotovo u umjetničkom izražaju, makar bih najradije voljela kada bih bila u mogućnosti živjeti barem 90 % svojeg života u ženskom identitetu, kako i umjetničkim izražajima, tako i u svakodnevnom životu, dok radim druge poslove da si mogu priuštiti i zabavu umjetničkog izražavanja. Moj odnos prema rodnim normama je takav da bi ljudi trebali generalno olabaviti oko istih i da ne bi trebali toliku nepotrebnu težinu bacati na iste po tim nekim svojim nerelevantnim društveno-moralnim vertikalama, jer su ista ionako prije svega pitanje te intimne osobne sreće i zadovoljstva. A ako društvu općenito nije težnja da se svaka osoba osjeća dobro u svojem tjelu, duši i umu – onda to društvo ne valja i treba mijenjati neke svoje stavove, a bome i predrasude.”

Ostatak intervja je uglavnom nepovezano trkeljanje o kapitalizmu i općim trol-temama, pa nije ni bitan. Uglavnom, Sonja s Njecom dijeli jednu stvar – niti jedno od njih dvoje u istom tijelu nema Bog zna kaj pametnog za reći. Ali siguran sam da će mnogima u regionu biti drago čuti njegova/njezina “razmišljanja” poput, “Evo biram pjesmu naziva: ‘Srbi su moji prijatelji’, kako bismo istom također proslavili razum, koji nadilazi i čini apsurdnim sve te nacionalizme i druge protucivilizacijske gadosti, koje nam očito ponovno žele pokušati usaditi rukovodeći ovih republika. Također te molim – da mi ne prevodiš odgovore, kao što su to radili neki drugi mediji iz Srbije prilikom intervjua sa mnom, jer je krajnje vrijeme da se i u medijima prestane lagati, kako se međusobno ne razumijemo, jer je upravo suprotno.”

Što reći, nego Njec/Sonja je pravi antifašist!

Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr/dragovoljac.com

 

8 comments

  1. storeci kojuporukuposlati

    Mozda autor teksta jednostavno nije dovoljno pametan da si prevede rijeci poput ”vertikala”, ”tranzicija”, ”apsurd” i sl., te stoga nije mogao steci neko, donekle inteligentno i obrazlozeno, misljenje o doticnom/doticnoj. Nekako mi se cini da autor vertikalno tranzitira u apsurd. Takve rijeci nisu izrazavanje osobe sa odredenim intelektualnim dosegom (koji se ocekuje od ”novinara” ha ha ha), nego pomalo isfrustrirano vrijedanje osobe kojoj zena nije dala neko odredeno vrijeme.

  2. Željko Zebić

    jadan i dezorijentiran si ti . Hranjecu nisi ni do koljena. smrade

  3. kristijan

    A kako izgleda kad nekog mrziš jer nije vrijedan kao ti – to pokazuje ovaj tekst na sramotu njegovo autora.

    1. Marcel Holjevac

      a to da ga netko mrzi si izveo iz čega točno? Zašto bi itko mrzio nekog tko je sav jadan, dezorijentiran, švorc, ne prepametan i neuk?

      1. Novosel Tomislav

        iz teksta koji ti očito nisi pročitao ili si mentalno depriviran da shvatiš isti. Nadam se da autoru ovog prosera slijedi tužba. A kad već generaliziramo onda možemo vjernike opisati kao one koji si lijepe pršut na čelo, valjaju se po podu i nakon toga si zalijepe HDZ člansku iskaznicu na tikvu. Ja sam sasvim siguran da vjernici nisu svi takvi, ali eto mogao bi generalizirati poput autora ovog dreka od teksta i to predočiti kao nekakvu činjenicu iako nije.

      2. Novosel Tomislav

        Nego da upitam “cijenjenoga aurora” koji sam ne zna pod kojim imenom piše. Na početku ovog kvazi članka piše written by milaN a na kraju autor Marcel. Zasigurno ovo Milan baš i nije za Rvate pa je ljepše nabaciti alter ego. Ili je obrnuto? Tko zna. Kod vas Rvata je česta kriza identiteta. Bit će da Milan ima prođu na dnevno.rs a Marcel na dnevno.hr. Ipak je to jedno te isto govno od portala. Eto baš je lagano diskreditirati osobu poput autora ovog pamfleta. Puno lakše nego osobu o kojoj ste iznijeli niz neistina. Dok je vaš tekst sam po sebi tragikomedija i kao takva je plodno tlo za sprdačinu. Baš kao i ostatak tekstova koji su izašli iz Milanovog ili je ipak Marcelovog pera.

Odgovori

Skip to content