Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za izgradnju LNG terminala

Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) odobrio je 102 milijuna eura za igradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku, a još 40,5 milijuna eura odobreno je za hrvatsko-slovenski projekt unapređenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid.

Ta dva projekta dio su paketa od ukupno 18 europskih energetskih projekata, vrijednih 444 milijuna eura, koji su dobili zeleno svjetlo. Odluka je donesena na prijedlog EK.

-Mislim da je to jako dobro, da su vijesti koje smo danas dobili izrazito ohrabrujuće i nastavit ćemo raditi na ovom strateškom projektu – izjavio je premijerAndrej Plenković novinarima u Dugopolju gdje je bio na svečanosti polaganja temeljnog kamena za početak izgradnje Galenskog laboratorija.

Premijer je izvijestio i da je jučer (u četvrtak) imao sastanak s predstavnicima tvrtke LNG Hrvatska i potencijalnim partnerima, a riječ je, kaže, o konzorciju u kojem su španjolski Enagas, luksemburški Marguerite te partneri iz Litve (Klaipedos Nafta), koji su spremni ulagati.

-Na taj način povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske, opskrbu plinom i biti važan dio sigurnosti opskrbe plinom ne samo Hrvatske, nego i Europe – rekao je Plenković i izrazio uvjerenje da će doći do realizacije projekta koji priprema LNG Hrvatska.

Zadovoljna je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

-To je iznimno dobra vijest. Vjerujem da je tome pridonijela inicijativa triju mora, a ja čestitam Vladi što su u radu s Komisijom uspjeli osigurati sredstva. Poanta inicijative triju mora je upravo povezivanje sjevera i juga srednjeeuropskog prostora – izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content