Ivanu Vrdoljaku, šefu HNS-a, prijeti istraga?

fah

Tjednik Telegram Nine Pavića, bivšeg vlasnika EPH Holdinga, tvrdi da je u posjedu sažetaka transkripata telefonskih razgovora osječkog tajkuna Željka Biloša s tadašnjim ministrom Ivanom Vrdoljakom.

Nastali su u razdoblju od lipnja 2012., dok je Vrdoljak bio na poziciji ministra graditeljstva, a Željko Biloš pod mjerama praćenja. Osječkog je tajkuna policija pratila zbog istrage o curenju podataka iz PNUSKOK-a. Ona je okončana uhićenjem nekoliko policajaca, bliskih kriminalnim krugovima. Vrdoljak se, kažu, posve slučajno našao obuhvaćen praćenjem, kad je odrađivao razne poslove u korist Biloša, zloupotrijebivši službeni položaj kako bi pogodovao tajkunu.

Ministar Vrdoljak spominje se u optužnici protiv smijenjene šefice Porezne uprave, Nade Čavlović Smiljanec, piše Telegram, upravo zbog intervencija u korist Biloša. On je priznao tada kako je zvao Poreznu da pomogne Bilošu, ali samo iz želje da spasi njegove tvrtke, kao i mnoge druge.

Telegram tvrdi da su stvari malo kompleksnije. Biloš u tim transkritpima javlja svom prijatelju da je razgovarao sa svojim prijateljem Vrdoljakom. “Ono što su htjeli neće ići, kaže Karlovčanu, ali ima Vrdoljak još neke opcije. Kaže mu da u četvrtak ujutro u 9 sati bude u kod Vrdoljaka u ministarstvu, da se pozove na njega, da mu Vrdoljak kaže što ima, a da Karlovčan kaže što mu najbolje odgovara. Biloš još dodaje: “Ako ne Centar za praćenje energetskih investicija, onda kod njega u ministarstvo, ali će te zaposliti. Inspektorat i Fond ne može, to ima SDP pod kontrolom”, navodi Telegram.

Tri dana kasnije Karlovčan referira Bilošu što je bilo kod Vrdoljaka, kaže da ga je ovaj lijepo primio, i rekao kako mu treba malo vremena, da će idućeg tjedna zvrcnuti firme da vidi gdje ima mjesta, da će zvati HEP, Plinacro, Janaf ili agencije jer su tamo njegovi ljudi, donosi sutrašnji Telegram.

Zapošljavanje preko veze u javnim tvrtkama koje kontrolira HNS je samo dio transkripata. Oni, kaže Telegram, također pokazuju kako je Biloš ministru Vrdoljaku naređivao da mu pomaže oko uvjeta kredita za Biloševe tvrtke, poreznog duga i rješavanja nekih neprofitabilnih stanova. Ministar za Biloša redovito odrađuje posebne zadatke, pokazuju transkripti, a zatim uredno izvještava o svemu što je napravio.

Ukoliko se transkripti pokažu autentičnima, to bi moglo biti temeljem za pokretanje istrage protiv šefa HNS-a. Za Vrdoljaka je posebno zabrinjavajuće što priču objavljuje upravo Telegram, koji je uglavnom blizak lijevoj političkoj opciji, pa i HNS-u.

Izvor: narod.hr/telegram.hr

Odgovori

Skip to content